Plenković i Von der Leyen: Hrvatska iskoristila alokaciju iz Fonda solidarnosti, a dobro povlači i sredstva iz NPOO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održali su danas sastanak na kojem je potvrđeno da je Hrvatska iskoristila cijelu alokaciju iz Fonda solidarnosti za obnovu od potresa te da se kvalitetno povlače i sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te Višegodišnjeg financijskog okvira za razvoj.

Razgovarali su također i o daljnjim ulaganjima u energetsku sigurnost kao i o procesu proširenja Europske unije.
 
Predsjednica EK na predstavljanju projekta Firespill
 
Nema boljeg načina za iskorištavanje europskih sredstava od ovoga, rekla je Ursula von der Leyen u Vučevici kraj Splita gdje je s premijerom Plenkovićem posjetila novo Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva.

Taj centar izvrsnosti, vrijedan 11,5 milijuna eura, provodi se u okviru projekta Firespill, u programu prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska koji okuplja 14 partnera iz dviju zemalja. Ambicija mu je postati europski centar za obuku i izvrsnost vatrogasaca.
 
Izgrađena je njegova prva faza koja uključuje središnju zgradu i poligone za obuku, a u budućnosti će se proširiti i na zgradu sa smještajima te drugim poligonima, između ostalog i za obuku za incidente na moru.
 
„Europska sredstva ne mogu se bolje iskoristiti nego za financiranje jednog vatrogasnog vježbališta”, rekla je von der Leyen koja je ranije u Splitu sudjelovala na skupu Europske pučke stranke.
 
„Ovo je Europa koja živi i djeluje”, kazala je predsjednica EK, te se osvrnula na dugu tradiciju vatrogastva u svojoj Donjoj Saskoj zbog koje zna „društvenu ulogu koju vatrogasci imaju u svakoj maloj općini i naselju”.
 
„To se ne može obuhvatiti riječima i to je upravo ono što drži naša društva zajedno”.
 
Predsjednica Europske komisije zahvalila je Hrvatskoj što pomaže drugim državama tijekom katastrofa, naglasivši kako je „u svim tim poteškoćama lijepo kad se pojavi europski duh”.
 
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naglasio je kako su hrvatski vatrogasci, njih 150 tisuća, od kojih je 22 tisuće žena, danas kapacitirani da pomažu u cijeloj Europi.
 
Naglasio je kako je Hrvatska ove godine tri puta pomagala Grčkoj, a proteklih godina je pomagala i zemljama poput Slovenije, Portugala, Turske, Bosne i Hercegovine i Izraela.
 
„Gdje je potrebno, mi pomažemo”, poručio je Tucaković i zamolio von der Leyen da organizira sastanak vatrogasaca na europskoj razini.
 
Premijer Plenković je kazao da hrvatska Vlada ima snažnu suradnju i razumijevanje s vatrogascima te da je učinila ogromne financijske i institucionalne iskorake kako bi se poboljšao njihov status.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti