Beroš: Vraćamo psihologe u domove zdravlja

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na Svjetski dan mentalnog zdravlja da pokretanjem Programa osnaživanja mentalnog zdravlja u domovima zdravlja vraćaju psihologe u domove zdravlja nakon trideset godina, poručivši kako time iznova stavljaju pacijenta u fokus.

"Činimo značajan iskorak u očuvanju zdravlja naših pacijenata. Zahvaljujući snažnom partnerstvu i financijskoj podršci HZZO-a, vraćamo psihologe u domove zdravlja nakon trideset godina", rekao je.

Istaknuo je kako time iznova stavljaju pacijenta u fokus te čine oštar zaokret prema prevenciji i boljim ishodima liječenja.

Poručio je kako je ove godine slogan Svjetskog dana mentalnog zdravlja "Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo" ali i nit vodilja Programa osnaživanja mentalnog zdravlja kojeg na današnji dan pokreću u Domu zdravlja Zagreb Istok i Domu zdravlja Splitsko – dalmatinske županije. 

Najavio je i da će se uskoro  otvoriti vrata posebnih psiholoških savjetovališta i u drugim dijelovima Hrvatske, u Domovima zdravlja Osječko-baranjske i Krapinsko-zagorske županije, Domu zdravlja Zagreb Zapad i Domu zdravlja Čakovec, a zatim u cijeloj Hrvatskoj. 

Beroš je kazao da će pacijenti podršku stručnjaka dobiti bez uputnice u svojoj zajednici – Domu zdravlja kao nositelju postojećeg Programa, ali i budućih dispanzera za mentalno zdravlje u kojima će se pružati sveobuhvatna skrb stanovništvu, kao i putem mobilnih timova.

Predanosti Vlade i zdravstvene administracije da osiguraju veću dostupnost zdravstvenih usluga i poboljšaju kvalitetu života

Naveo je i kako već danas psihološki timovi u Domu zdravlja Zagreb Istok i Domu zdravlja Splitsko – dalmatinske županije počinju s radom okupljajući kliničke psihologe, psihologe i medicinske sestre kako bi pružili zdravstvenu skrb građanima koji osjećaju mentalne poteškoće. 

Termin u zagrebačkom Domu zdravlja za mlade i djecu mogu se ugovoriti putem telefonskog broja 01 6468 333 ili e-mail adrese: info@czm.hr, a za termin u splitskom Domu zdravlja sve dobne skupine mogu nazvati broj 021 386 915 ili 021 640 082 te uputiti e-mail na adresu: mentalno.zdravlje.split@dz-sdz.hr

Beroš je kazao i kako to nije samo novi projekt, već izraz predanosti ove Vlade i zdravstvene administracije da osiguraju veću dostupnost zdravstvenih usluga, poboljšaju kvalitetu života onih koji se suočavaju s teškoćama te smanje stigmu u traženju pomoći i smanjujemo potrebe za liječenjem na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite.

"Kada uspijemo osigurati podršku na vrijeme, to znači manje patnje za osobu, bolje ishode liječenja, manji rizik za stacionarno liječenje, a i bolje ishode za obitelj i zajednicu“, poručio je. Dodao je i da će se u suradnji sa stručnjacima i pacijentima kroz evaluaciju proširiti ovakvi psihološki timovi u domovima zdravlja širom Hrvatske. 

Beroš je i zahvalio svima koji su omogućili da se pokrene taj Program - Hrvatskoj psihološkoj komori na podršci, svim stručnjacima, liječnicima i medicinskim sestrama i psiholozima koji će raditi na terenu.

Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti | Zdravlje | Vili Beroš