Malenica: Pisat ću grčkom kolegi i apelirati da se istraga završi u što kraćem roku

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je danas kako će grčkom kolegi poslati pismo i apelirati da se istraga navijačkog nasilja završi u što kraćem roku te poručio kako kontinuirano iskazuju nezadovoljstvo i činjenicom da nitko od grčkih navijača nije priveden.

Ministar Malenica je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade rekao kako nije zamro fokus Vlade kada je riječ o 102 hrvatska državljana zatvorenih u Grčkoj već dva mjeseca jer brinu o njihovoj sigurnosti te komuniciraju s njihovim obiteljima i grčkim institucijama.

"Ovih ću dana poslati pismo grčkom ministru pravosuđa. Imamo određeno nezadovoljstvo dugotrajnošću same istrage i naravno da bismo htjeli da istraga što prije završi, da se vidi u kojem su statusu hrvatski državljani koji se nalaze u grčkim zatvorima", rekao je ministar.
 
Dodao je da će u pismu apelirati da se, koliko je to moguće s obzirom na neovisnost pravosuđa, istraga završi u što kraćem roku i da pritvoreni hrvatski državljani i njihove obitelji znaju njihovu sudbinu.
 
Također, Malenica je naveo kako iskazuju kontinuirano nezadovoljstvo i oko utvrđivanja tko je ubio grčkog navijača, ali i činjenicom da nitko od grčkih navijača nije priveden s obzirom na to da i hrvatski navijači imaju tjelesne ozljede, što je i dokumentirano medicinskom dokumentacijom.
 
"Međutim, Grčka je pravna država, a njezina pravosudna tijela su neovisna tako da mi možemo ovako politički vršiti pritisak i ukazivati na neke nelogičnosti i to i činimo od samog početka", rekao je ministar Malenica.
 
Kazao je i kako je do sada u Hrvatsku došlo desetak europskih uhidbenih naloga poslije tih uhićenja.
 
Što se tiče dodatnih pritužbi na postupanja u grčkim zatvorima, ministar je rekao kako je bilo određenih primjedbi na jedan zatvor u blizini Atene da su im, s obzirom na drugačiji sigurnosni status, uskraćene neke mogućnosti unutar zatvora, poput korištenja šetnji, što rješavaju te će apelirati da se premjeste u neki drugi zatvor.
 
Govoreći o izmjenama Zakona o izbornim jedinicama, Malenica je objasnio kako su, uvažavajući činjenicu da je Ustavni sud donio odluku o prestanku važenja zakona od 1. listopada, u dobroj vjeri i namjeri proveli tu proceduru i taj datum bili stavili kao početak važenja kako ne bi bilo pravne praznine.
 
Upitan što ako će se predsjednik Republike s njima tako nadmudrivati i u ostalim zakonima prije izbora, odgovorio je kako ne vjeruje da će se to dogoditi jer je i do sada u sličnim situacijama potpisivao zakone s fiksiranim datumom stupanja na snagu.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti