Brnjac: Split je među onima koji su najviše profitirali ulaganjima Vlade u sport

U procjeni oko domaćinstva Europskih igara u Splitu smo se vodili prvenstveno analizom elaborata koji nam je dostavljen od strane HOO-a, a ukupni troškovi organizacije premašuju 60 milijuna eura, dok bi tek 2.8 milijuna eura od svih troškova bilo usmjereno na sportsku infrastrukturu u Splitu, kazala je za HINU ministrica sporta i turizma Nikolina Brnjac.

Ministrica se osvrnula na prozivke splitskog gradonačelnika Ivice Puljka da je Vlada uskratila jamstva za organizaciju četvrtog izdanja Europskih igara 2027. godine.

Vlada do sada uložila gotovo 9 milijuna eura u sportske manifestacije i sportsku infrastrukturu u Splitu

"Sufinanciranje troškova održavanja jednog takvog natjecanja potencijalno bi usporilo i daljnji rast ulaganja u sve naše prioritete koje sam navela. Otklanjam zlonamjernu i lažnu tezu koju plasiraju pojedinci, a to je da je Vlada Republike Hrvatske uskratila jamstva za domaćinstvo jer želi ”sabotirati Split” ili još gore, zato jer ”ne voli Split”?! To je narativ splitskog gradonačelnika, čiji je model upravljanja Splitom u cijelosti razotkriven, a on pokazuje nervozu zbog katastrofalnih rezultata njegove vlasti i političke garniture. Svi kapitalni projekti koji se realiziraju u Splitu, događaju se upravo zbog podrške Vlade Andreja Plenkovića i nadležnih resora. A ako se vratim na Europske igre, prema saznanjima koje imamo od organizatora prošlih Igara koje su održane u Poljskoj troškovi su na kraju narasli puno više nego su oni predviđali i približili se čak 150 milijuna eura, a niti interes gledatelja, kao i sponzora, nije opravdao očekivanja. Ne sumnjam da bi naši organizatori napravili izvrstan posao, međutim u ovom trenutku smo procijenili kako ćemo sredstva usmjeriti daljnjem osnaživanju sustava ciljano prema našim prioritetima, jer proračunskih sredstava za sve nažalost nema", kazala je ministrica Brnjac, koja je naglasila kako je Vlada do sada uložila gotovo 9 milijuna eura u sportske manifestacije i sportsku infrastrukturu upravo u Gradu Splitu i po tome je Split među županijskim središtima koja su posljednjih godina najviše profitirala od ulaganja iz državnog proračuna u području sporta.

Uz osiguravanje financijske potpore za obnovu Poljuda, koji je proglašen građevinom od nacionalnog interesa, ministrica je rekla da je Vlada u ovoj godini u Splitu s pola milijuna eura poduprla i održavanje Davis Cupa, prošle godine Europsko prvenstvo u vaterpolu s 2.5 milijuna eura, a s isto toliko i održavanje kvalifikacijskog košarkaškog turnira za Olimpijske igre u 2021. godini. Isto tako, dodala je, sufinancirali smo s milijun eura i postavljanje balona na bazenu na Zvončacu, a sa 100.000 eura i obnovu parketa na Gripama te sanaciju teniskih terena na Firulama. Uz to, kazala je, s više od milijun eura sufinancirano je i 80 programa lokalnog sporta i programa Hrvatska pliva.

Potpora Vlade nizu sportskih natjecanja

Ministrica je upitana i što je s natjecanjima u ostatku Hrvatske.

"Kada govorimo općenito o velikim natjecanjima  diljem Hrvatske u sljedeće dvije godine je planirana potpora nizu natjecanja od strane Vlade Republike Hrvatske, od europskih prvenstava u judu i hrvanju, do Svjetskog prvenstva u rukometu, a tu ne računam ono što je već od ranije u planu, kao što je Svjetsko prvenstvo u reliju, koje sufinanciramo već protekle tri godine te niz drugih velikih natjecanja, koje putem natječaja kontinuirano sufinanciramo svake godine, poput ATP u Umagu, Hanžekovićevog memorijala ili biciklističke utrke Cro Race. Ukupno je bilo čak 110 takvih natjecanja koje smo sufinancirali do sada te ćemo ih sigurno nastaviti podupirati i u budućnosti", poručila je Brnjac.

Zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima Zakona o sportu

Ministrica je podsjetila da će se uskoro navršiti godina dana od kada je u Hrvatskom saboru usvojen novi Zakon o sportu, koji je stupio na snagu s prvim danom ove godine. Najavljivano je kako će novi Zakon donijeti niz noviteta koji će poboljšati sustav sporta i omogućiti nove uvjete.

"Mislim da svi možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima Zakona. Sjećam se kako su se na raspravi u Hrvatskom saboru čule kritike kako su neke mjere dobro zamišljene, ali je potrebno donijeti Pravilnike kako bi zaživjele propisane prednosti i poboljšanja. Zbog toga mi je izuzetno drago da su gotovo svi pravilnici stupili na snagu, pa, između ostalog, već oko 2.000 vrhunskih sportašica i sportaša ostvaruje pravo na stipendiju, naši vrhunski treneri na trajnu naknadu, a sportaši I. kategorije na mirovinsko i zdravstveno osiguranje", rekla je.

Posebno je istaknula vrlo važan pravilnik o javnim potrebama u sportu na temelju kojeg će se uskoro raspisati javni poziv za organizaciju velikih sportskih natjecanja te izgradnju i obnovu sportske infrastrukture u sljedećoj godini. Time smo, dodala je, omogućili da svi organizatori natjecanja,  gradovi i županije već u ovoj godini mogu znati koliku će imati pomoć države u realizaciji svojih projekata u sljedećoj godini.

Sigurna sam u uspjeh naših sportašica i sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu

Brnjac je odgovorila i na pitanje što očekuje od novih Olimpijskih igara, koje će se održati iduće godine u Parizu.

"Naše sportašice i sportaši nas nikada do sada nisu razočarali i sigurna sam da će i u Parizu biti uspješni. Nama je važno da smo im kao Vlada, kako je neki dan istaknuo i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, omogućili optimalne uvjete da se mogu u miru pripremati za Pariz te se nadam da će što više njih ispuniti svoj san i prije svega se plasirati na Igre, a onda i tamo postići rezultate kakve žele. Nedavno sam imala priliku čestitati Tinu Srbiću i njegovom timu, koji se prije 10-ak dana kvalificirao u Pariz i uistinu sam svaki puta zadivljena predanošću naših vrhunskih sportaša. Zato sam sigurna kako ćemo u 2024. opet imati slatke brige oko pripremanja dočeka i proslave naših medalja", zaključila je ministrica. 

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Nikolina Brnjac