Božinović: Vukovar mora biti mjesto svehrvatskog jedinstva

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je  u Studiju 4 HTV-a. Govorio je o migracijama i Schengenu, opasnostima od radikalizma islamskih skupina i pojedinaca te o obilježavanju sjećanja na žrtvu Vukovara. Na pitanje o kritikama oporbe da se skrivaju prave informacije o migracijama, rekao kako je to tema koju MUP stalno komunicira s javnošću, a brojevi su konzistentni.

"Ta je primjedba deplasirana", rekao je. Kazao je da postoji kontinuitet u oporbenoj sceni - sve što Vlada radi, njima nije dobro.
 
Dodatne granične kontrole zbog napada Hamasa na Izrael
 
"Imate dio oporbene scene koji je kritičan na postupanje policije jer su time bili protiv toga da Hrvatska uđe u Schengen u mandatu ove Vlade, s druge strane su oni koji su mislili da to treba riješiti čvrstom rukom, a ti ne bi nikada uveli Hrvatsku u Schengen", ustvrdio je.
 
Na pitanje je li očekivao uvođenje dodatnih graničnih kontrola od strane Slovenije, rekao je da je do toga došlo zbog napada Hamasa na Izrael i cijele situacije koja prijeti puno većim problemima za svjetski poredak nego što se u ovom trenutku čini.
 
"To je vrsta automatizma nakon što je Italija to isto uvela Sloveniji. Moguć je intenzivniji val migranata, izbjeglica koji bi vjerojatno došli mediteranskom rutom i tražili kako se dokopati Italije i Grčke i krenuti dalje prema Europi. Najave nije bilo, kao što ni Talijani nisu najavili Slovencima, koji su onda zaključili da, ako imaju već oko 8 godina kontrole na granici s Austrijom, a sad i Italijom, da i oni moraju isti primijeniti. Bitno je da sve ide na granicama kao i prije", rekao je.
 
Naša policija najobučenija je i najučinkovitija granična policija u EU
 
Komentirajući Mostovu inicijativu za angažiranjem vojske za čuvanje granica te formiranje narodnih straža od Plitvica do juga Hrvatske kako bi se zaštitilo lokalno stanovništvo, Božinović je rekao da je to kao sve njihove inicijative.
 
"To su populističke inicijative, ciljaju na izazivanje straha i zabrinutosti kod građana, a koje nemaju temelja, osobito u smislu narušavanja sigurnosne situacije. Nema povećanja broja kaznenih djela, bilo je više ilegalnih ulazaka na teritorij RH, ali to se događa i u drugim državama", istaknuo je.
 
Za političare koji forsiraju te teme rekao je da ulaze u krug antisistemskih stranaka kojima odgovara da se izazove kaos u društvu, kako bi "ušićarili" neki politički bod.
 
Naglašava da su krize ozbiljne, osobito ako dođe do spajanja rata u Ukrajini i onoga što se sprema na Bliskom istoku.
 
"Hrvatska sudjeluje u međunarodnim operacijama Frontexa, a do njegovog angažmana dolazi na poziv države članice. Imamo 46 pripadnika u Hrvatskoj koji pomažu u pitanjima repatrijacije. Što se tiče kritične situacije, i Frontex i EK i države članice postavile bi se u toj situaciji bitno drugačije, ali mi nismo u kritičnoj situaciji. Proizvodnja straha i frustracija služi tome da se pošalje poruka - ovi ne brinu o vama. Hrvatska policija je najobučenija i najučinkovitija granična policija u EU. Svi znaju snagu hrvatske granične policije", naglasio je Božinović.
 
Opasnost od radikaliziranih islamskih skupina i pojedinaca
 
Ministar je komentirao i opasnost od radikaliziranih islamskih skupina i pojedinaca koji bi mogli biti opasnost za Hrvatsku, rekavši da SOA i policija prate stanje, imaju sastanke s međunarodnim partnerima, radi se profilacija suspektnih pojedinaca i skupina. Poručio je da na tome ne bi trebalo raditi političku kampanju, jer je zaključak da neposredne ugroze nema.
 
"Moguće je da neki radikalizirani pojedinac nešto napravili, ali to nije razlog zbog kojeg bi se trebalo slati poruke zabrinutosti, jer to je neodgovorno, prije svega prema građanima jer se njima manipulira, rekao je.
 
Ističe da se na hrvatskom teritoriju ne dopušta stvaranje hot spotova migrantske populacije.
 
Naveo je da je do danas više od 1086 krijumčara u Hrvatskoj uhićeno, u šest godina više od 6000.
 
"Hrvatska sigurno neće postati hot spot. Kada bismo primijetili naznake toga, naravno da bi se i naša politika promijenila, ali usklađeno s Europom, jer dok nemamo taj problem, a ja ga ne očekujem, nema bojazni da bi Hrvatska postala hot spot ili okupljalište velikog broja migranata", ustvrdio je Božinović
 
Penavina inicijativa vode prema radikalizaciji
 
Na pisanje Jutarnjeg lista kako u središtu Zagreba egzistira ilegalni centar za migrante koji je preko noći nestao nakon novinarskog otkrića, Božinović je rekao da nije riječ o migrantima. Zbog zahtjeva tržišta, ove je godine još veći broj izdanih dozvola za boravak i rad u RH.
 
"Naši građani na nekim poslovima više ne žele raditi. Kada ne bismo imali te ljude, ti se poslovi ne bi radili i te bi djelatnosti propadale", poručio je potpredsjednik Vlade.
 
Najavu gradonačelnika Ivana Penave da će na Dan sjećanja pripadnici HOS-a predvoditi Kolonu sjećanja nazvao je inicijativom koja predstavlja nešto što se dosad nije čulo, osobito kada je u pitanju Vukovar.
 
Kazao je da je 18. studeni neradni dan kako bi više ljudi mogao doći u Vukovar, a Penava nabraja tko nije dobrodošao u Vukovar.
"To je politizacija na niskoj razini promišljenosti. Ova inicijativa ide prema nekoj vrsti radikalizacije, pri čemu se želi prikupiti političke bodove. Vukovar mora biti mjesto gdje se pokazuje svehrvatsko jedinstvo", poručio je.
 
"Vlada je 2017. HOS proglasila sastavnim dijelom oružanih snaga koje su branile Hrvatsku, tu nema dvojbe i neće nikome uspjeti da posvađa Vladu i neku od braniteljskih udruga, pogotovo kada se zna što su Vlada i Ministarstvo branitelja sve učinili kako bi se poboljšao status branitelja", zaključio je ministar Davor Božinović.
 
Izvor: HTV / Vlada 

Pisane vijesti | Davor Božinović