Bačić u Petrinji: Postupak obnove ćemo ubrzati

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, nakon sastanka o obnovi privatnih i javnih zgrada na petrinjskom području s gradonačelnicom Magdalenom Komes. Rekao je da je Vlada donijela odluku o osiguranju sredstava za konstrukcijsku obnovu 42 kuće u Petrinji, pored 26 koje se već obnavljaju na temelju ugovora između Ministarstva kulture i medija i Grada Petrinje, jer predstavljaju pojedinačno kulturno dobro.

Iako je priprema dokumenata za obnovu obiteljskih kuća ubrzana, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine još uvijek ne može angažirati dovoljno građevinske operative za obnovu, pa će taj proces ubrzati, poručio je ministar Branko Bačić. 

Najavio je kako će se u sljedećih mjesec do mjesec i pol dana useliti korisnici stanova u osam stambenih zgrada, na kojima su u tijeku završni radovi, te  useljenje u 57 drvenih kuća uz Dom umirovljenika, kojima će se nakon iseljenja stradalnika proširiti kapaciteti Doma.

Priprema se i rušenje stotinjak oštećenih pomoćnih objekata. 

Kako je zaključio, trenutačno je otvoreno 230 radilišta obnove obiteljskih kuća na području petrinjskog potresa. 

Vlasnici i korisnici obnovljenih kuća zadovoljni kvalitetom i dinamikom radova

Nakon što je prošlog tjedna završila obnova 11 obiteljskih kuća, ministar Bačić je u ponedjeljak obišao još tri takve zgrade, dvije koje su završene i jednu u obnovi.

Riječ je o kući obitelji Lončarević u Kučerovoj ulici, kojoj je izgrađena zamjenska kuća. Vrijednost radova je 125.000 eura. 

U obnovu državne kuće koju koristi obitelj Ljubice Raušo, uloženo je 54.000 eura uključujući i energetsku obnovu.

Upravo je završena i zamjenska obiteljska kuća obitelji Likarević u Sibiću, od 70 četvornih metara, u vrijednosti 194.000 eura.

Vlasnici i korisnici kuća izrazili su zadovoljstvo kvalitetom i dinamikom radova.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti