Anušić: Sigurnost se snaži kroz kvalitetnu Hrvatsku vojsku

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić rekao je, sudjelujući u Đakovu na svečanom ispraćaju 40. kontingenta hrvatskih vojnika (HRVCON) u operaciju potpore miru u Republiku Kosovo (KFOR) da u Hrvatskoj opada interes za služenje u vojsci. "Moramo jačati i snažiti sigurnost, a sigurnost se snaži kroz kvalitetnu Hrvatsku vojsku'', rekao je.

''Trend je takav da opada interes za služenje, kako dragovoljno tako i svako drugo služenje u Hrvatskoj vojsci, a sukladno svim onim okolnostima koje nisu samo specifične za Hrvatsku, nego i za sve države svijeta. Moramo jačati i snažiti sigurnost, a sigurnost se snaži kroz kvalitetnu Hrvatsku vojsku'', ustvrdio je ministar Anušić.

Materijalna prava su ključna kada se govori o motivaciji i regrutaciji novih vojnika, kazao je i najavio da će osobno poraditi na povećanju materijalnih prava svakog vojnika, dočasnika i časnika.

Govoreći o strateškim planovima Ministarstva obrane (MORH), Anušić je rekao da oni uključuju dovršetak nabave helikoptera Black Hawk, oklopnih vozila Patria i Bradley te dovršetak obalno ophodnih brodova te povratak vojske u Beli Manastir.

Do kraja godine očekujemo dolazak Bradleya

Anušić je precizirao kako do kraja godine očekuje dolazak Bradleya u tvornicu Đuro Đaković radi njihove revitalizacije, a otkrio je i da idući tjedan ide na sastanak s direktorom Brodosplita Tomislavom Debeljakom kako bi se riješio problem oko izgradnje obalno ophodnih brodova.

Ministar je komentirao i protjerivanje prvog tajnika u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu Hrvoja Šnajdera kojeg su srbijanske vlasti proglasile personom non gratom.

''U ovom trenutku sigurno traju konzultacije između ministra vanjskih poslova i premijera te svih službi koje trebaju vidjeti na koji način reagirati na odluku srbijanske vlade da se protjera hrvatski diplomat'', rekao je.

Na pitanje o požaru u osječkoj tvrtki Drava International, Anušić je odgovorio da su preliminarni rezultati, koje je dobio još dok je bio osječko-baranjski župan, zadovoljavajući, ali i upozorio da se informacije čekaju već mjesec dana te da bi o svemu trebalo pitati Državni inspektorat koji je, kako je istaknuo, dužan dostaviti te informacije.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti