U narednim godinama u potpunosti ćemo osjetiti sve pozitivne ishode dublje europske integracije

"Zahvaljujem svima koji su pridonijeli da ostvarimo strateški cilj koji smo zacrtali 2017. godine - ulazak u eurozonu i Schengen", kazao je premijer Andrej Plenković primivši, uime Vlade, nagradu za gospodarski događaj 2023. godine.

Ovaj, osmi izbor za gospodarstvenika i gospodarski događaj 2023. godine, tradicionalno su organizirali Večernji list i Poslovni dnevnik. Stručni žiri dao je najviše bodova ulasku u eurozonu te prelasku na monetarni sustav eura.
 
Premijer je zahvalio ministrima i svim ostalima koji su pridonijeli ostvarenju strateškog cilja zacrtanog 2017. godine, na početku mandata.

Početkom 2026. godine očekujemo ulazak u OECD

"Ulazak u eurozonu, Schengen i članstvo u OECD-u - sve te odluke dogodile su se odmah u prvim mjesecima naše Vlade", poručio je Plenković, dodavši da su dvije ostvarene, a ulazak u OECD očekujemo početkom 2026. godine. 

Ocijenio je da su svi ciljevi ostvareni na temelju nekoliko bitnih faktora. "Zadržali smo političku stabilnost, vodili odgovornu politiku, smanjivali javni dug, rasterećivali gospodarstvo", nabrojao je, naglasivši važnost političke stabilnosti.

Osvrnuo se na okolnosti u kojima se sve događalo, rekavši da bi sve bilo lakše da se nismo našli u vremenima energetske krize, prijetnje inflatornim pritiscima i socijalnim izazovima za cijelu Europu pa tako i za Hrvatsku.

"Tek u narednim godinama u potpunosti ćemo osjetiti sve pozitivne ishode koje nam je donijela dublja europska integracija. Kao i u svim dosadašnjim krizama, Vlada će nastaviti pomagati raznim mjerama", zaključio je premijer, apeliravši na odgovorno ponašanje svih aktera na tržištu.

Čitatelji su gospodarskim događajem godine proglasili dovršetak projekta INTEGRA riječke farmaceutske kompanije Jadran - galenski laboratorij.

Gospodarstvenik godine po izboru čitatelja je Vjekoslav Majetić, osnivač i predsjednik Uprave kompanije DOK-ING, a po izboru žirija Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.


Pisane vijesti