Ministar Medved odbacio tvrdnje da će tužbe dijela pripadnika HVO-a proračun stajati milijardu eura

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Medved demantirao je medijski navod vezano uz tužbe dijela pripadnika HVO-a, rekavši da su neutemeljene tvrdnje bivšeg ministra Predraga Matića.

Ministar Medved je rekao kako najoštrije osuđuje takav tendenciozan napis u jednom dnevnom listu, kojim se neutemeljeno dezinformira javnost i pokušava 'stvoriti dojam napada hrvatskih ratnih vojnih invalida na državni proračun'.
 
Članak se bavi problematikom tužbi određenog broja pripadnika HVO-a koji imaju status ratnih vojnih invalida (RVI) u BiH te u skladu s odlukama iz 90-tih godina, ostvaruju u Republici Hrvatskoj pravo na mirovine, ali ne ostvaruju prava koja u RH imaju Hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI). Dio njih pokrenuo je tužbe prema RH za ostvarivanje ostalih prava koje imaju HRVI u Hrvatskoj, rekao je ministar na konferenciji za novinare.
 
Podsjetio je kako je ugovorom s BiH iz 2006. ranjenim i zatočenim pripadnicima HVO-a koji imaju status RVI u BiH omogućeno podnošenje zahtjeva i ostvarivanje prava isključivo na invalidsku mirovinu u RH u roku do 30 dana.
 
Zakonom o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji iz 2017. omogućili smo to i onima koji u tom roku nisu uspjeli podnijeti zahtjev, pojasnio je Medved. Time se ne stvaraju pretpostavke da bi pripadnici HVO-a ostvarili ista prava kao HRVI, kako se u članku želi prikazati, dodao je.
 
Izmjenama zakona  u saborskoj proceduri daje se mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu za sve RVI iz reda HVO-a, po osnovi bolesti i ozljede kojima se u postupku vještačenja u Republici Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti, pojasnio je ministar hrvatskih branitelja Medved.
 
Naglasio je da sve osobe koje su tužile RH primaju mirovinu u RH, a sva ostala prava na temelju invalidnosti ostvaruju u BiH te ih ne mogu konzumirati u dvije države i ne mogu ostvari prava koja ostvaruju HRVI u RH.
 
Dodao je kako je stoga Ministarstvo u stalnom kontaktu i razmjenjuje podatke s nadležnim tijelima u BiH.
 
Također je rekao kako je Ministarstvo podnijelo zahtjev Vrhovnom sudu za izvanredno preispitivanje pravomoćnosti presude Visokog upravnog suda koja je donesena na temelju presude Ustavnog suda.
 
Najavio je da će Ministarstvo hrvatskih branitelja RH poštivati svaku odluku sudova i po njima postupati.
 
''Osam godina popravljamo štetu koji je Predrag Matić napravio u četiri godine mandata''
 
Medved je također rekao kako se prema projekcijama i u skladu sa zakonskom pretpostavkom, očekuje novih 2500 zahtjeva, odnosno svi ratni vojni invalidi sa 20 i više posto tjelesnog oštećenja iz redova Hrvatskog vijeća obrane.
 
To je snažna Vladina poruka prema Hrvatima u BiH i pripadnicima HVO-a da konačno sustavno i institucionalno reguliramo primanja mirovina u RH, a to ne bi bilo moguće da Vlada nije osigurala potrebna sredstva, rekao je ministar. 
 
Podsjetio je da je proračun Ministarstva branitelja 2016. iznosio 121 milijuna eura, u 2023. 155 milijuna eura, a projekcija za 2024. iznosi 174 milijuna eura, iz čega je vidljivo snažno povećanje, a kao pretpostavka za ostvarenje svih predviđenih mjera kroz zakon. 
 
''Osam godina popravljamo štetu koji je bivši ministar Predrag Matić napravio u četiri godine mandata, ponižavanjem branitelja i izostankom konstruktivne suradnje s braniteljsko-stradalničkom populacijom, i koji su bili prisiljeni prava štititi prosvjedom'', naglasio je ministar Medved.
 
Upozorio je da Matić iskazuje dramatične procjene koliko će RH koštati pripadnici HVO-a i pokušava prikazati hrvatske branitelje i HRVI kao teret državnog proračuna.
 
"S obzirom da su sudski postupci u tijeku, nejasno je na temelju čega bivši ministar Predrag Matić dolazi do te procjene i na temelju čega, osim paušalnog pristupa, kao i uvijek, temelji svoje tvrdnje", zaključio je Medved.
 
Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti