Ministar Bačić uručio Ličko-senjskoj županiji predmete državne imovine

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić uručio je ličko-senjskom županu Ernestu Petryju predmete državne imovine o čijem će daljnjem raspolaganju odlučivati Ličko-senjska županija.

Riječ je o prvim predmetima od ukupno njih oko 17.000 koji će se županijama i gradovima prebaciti na daljnje rješavanje nakon što je donesen novi Zakon o upravljanju pokretninama i nekretninama u državnom vlasništvu.

Cilj je omogućiti kvalitetnije upravljanje državnom imovinom i aktiviranje neiskorištenih nekretnina u državnom vlasništvu, priopćeno je iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Optimizacija se planira postići kroz decentralizaciju upravljanja nekretninama prema županijama, gradovima sjedištima županija, velikim gradovima s preko 35.000 stanovnika, društvu Državne nekretnine d.o.o. i javnim ustanovama za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a tijela će, uz Ministarstvo, nekretninama u državnom vlasništvu upravljati u ime Republike Hrvatske.

Decentralizacijom će se omogućiti brže i učinkovitije rješavanje imovinskopravnih odnosa na državnim nekretninama u svrhu realizacije infrastrukturnih i razvojnih projekata, u cilju povećanja investicijskog potencijala i realizacije investicijskih projekata.

Sredstva ostvarena od upravljanja nekretninama dijele se na način da državi pripada 60 posto, županiji 20 posto i jedinci lokalne samouprave 20 posto prihoda.

Nakon sastanka Bačić je u društvu Petryja obišao Lički Osik, gdje je završena cjelovita i energetska obnova deset zgrada s 92 stana, ukupne vrijednosti 2,9 milijuna eura.

Cjelovita i energetska obnova ukupno 387 stambenih zgrada

Bačić je rekao kako se obnova, koja se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) i državnog proračuna, radi po pravilima struke i u svrhu postizanja energetske uštede, ali i podizanja vrijednosti same nekretnine.
Obnovom se suzbija energetsko siromaštvo u kojem kućanstva na energiju troše više od 10 posto svojih primanja.

Ministar je pohvalio program suzbijanja energetskog siromaštva na područjima posebne državne skrbi i najavio da će se do kraja 2025. godine obnoviti 387 zgrada koje su bile u državnom ili društvenom vlasništvu, a sada su u mješovitom vlasništvu, države i bivših korisnika stanarskog prava koji su stanove otkupili.

Sukladno Programu suzbijanja energetskog siromaštva na područjima posebne državne skrbi, zgrade se obnavljaju u Kninu, Drnišu, Benkovcu, Obrovcu, Slunju, Udbini, Lapcu, Korenici, Staroj Gradiški, Iloku i na drugim ratom devastiranim područjima.

Na području Ličko-senjske županije programom je ukupno obuhvaćeno 56 stambenih zgrada, u Ličkom Osiku 32, u Korenici 13, Udbini šest, Donjem Lapcu četiri i u Otočcu jedna.

Ukupna procijenjena vrijednost obnove za svih 387 zgrada iznosi 47 milijuna eura.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti