Odnosi Hrvatske i Nizozemske vrlo dobri, nastavit ćemo produbljivati našu suradnju

Premijeri Andrej Plenković i Mark Rutte ocijenili su odnose Hrvatske i Nizozemske vrlo dobrima. Pohvalili su i gospodarsku suradnju dviju zemalja te izrazili zadovoljstvo suradnjom na pitanjima značajnima za Europsku uniju. Iskazali su i snažnu podršku Ukrajini.  

Nakon zajedničkog posjeta Bosni i Hercegovini, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predsjednikom Vlade Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom u Banskim dvorima.

U izjavi za medije, premijer Plenković se osvrnuo na posjet Sarajevu dvojice premijera i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, gdje su, kako je rekao, nastojali potaknuti prijatelje i partnere u Bosni i Hercegovini na daljnje poduzimanje reformi kako bi se stekli preduvjeti za donošenje odluke o otvaranju pregovora o pristupanju na Europskom vijeću u ožujku.

Kazao je kako su on i premijer Rutte dojma da je posjet BiH bio kvalitetan i koristan, naglasivši da su svi razgovori koje su imali bili poticaj kako bi se napravili koraci u sljedećih nekoliko tjedana koji će omogućiti Europskoj komisiji da predstavi pozitivno izvješće o postignućima.

Nizozemska je prvi ulagač u Hrvatsku

Plenković je odnose Hrvatske i Nizozemske ocijenio vrlo dobrima, rekavši da s tom zemljom imamo ogromnu trgovinsku razmjenu, koja je u prošloj godini iznosila milijardu i 750 milijuna eura. Dodao je da je veći hrvatski uvoz iz Nizozemske, nego što je naš izvoz u tu zemlju. Istaknuo je i da je Nizozemska prvi ulagač u Hrvatsku, što je, kako je rekao, itekako vidljivo proteklih 30 godina. 

Naglasio je i da je u prošloj godini zabilježen dolazak više od pola milijuna Nizozemaca u Hrvatsku, koji su ostvarili više od tri milijuna noćenja. 

Plenković je pohvalio gospodarsku suradnju dviju zemalja te niz nizozemskih investicija u brojne projekte diljem Hrvatske, izdvojivši pritom Luku Rijeka te ulaganja u obnovljive izvore energije.

Zahvalio je premijeru Rutteu na konstruktivnoj potpori za članstvo Hrvatske u Schengenskom prostoru.

Najavio je da će se vrlo brzo susresti na Europskom vijeću, gdje će se nastojati riješiti pitanje revizije Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije, izrazivši nadu da će se postići kompromis, koji će omogućiti redistribuciju određenih sredstva za prioritetna ulaganja u sljedećih nekoliko godina. Dodao je da to podrazumijeva i dogovor oko financijske podrške Ukrajini.

Predsjednik Vlade Plenković je zahvalio premijeru Rutteu na današnjem posjetu, rekavši da je riječ o prvom posjetu nizozemskog premijera Hrvatskoj nakon 18 godina. "Veselim se nastavku naše daljnje suradnje", poručio je. 

Hrvatska je za nas ključni EU partner

Premijer Mark Rutte naglasio je kako Hrvatska i Nizozemska imaju puno toga zajedničkog te kako će se suradnja dviju zemalja nastaviti produbljivati, ne samo bilateralno nego i na pitanjima značajnim za Europsku uniju.

Istaknuo je i suradnju u suzbijanju nezakonitih migracija, kao i suradnju hrvatske i nizozemske policije u području borbe protiv organiziranog kriminala.

Rutte se također osvrnuo na današnji Bosni i Hercegovini, ocijenivši ga vrlo važnim jer, kako je rekao, stabilnost i sigurnost ove regije esencijalni su za našu zajedničku europsku budućnost.

"Uz užasan rat koji bjesni na našem kontinentu, svi imamo dužnost poticati stabilnost i sigurnost gdje god to možemo. U tom pogledu Hrvatska je za nas ključni EU partner", poručio je Rutte.

Istaknuo je i kako dvije zemlje dijele i predanost podršci Ukrajini, zahvalivši Hrvatskoj na podršci Ukrajini u razminiranju i vojnoj opremi. Trebamo nastaviti podržavati Ukrajinu, gdje god možemo i koliko god nam je potrebno. Putinu se ne smije dopustiti da dobije rat, kazao je.

"U ovakvim vremenima dobro je imati prijatelja i partnera poput Hrvatske", naglasio je Rutte.

Pisane vijesti