Fuchs: Zakon o hrvatskom jeziku štiti dijalekte i prava manjina

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je danas u Saboru da Zakon o hrvatskom jeziku ne ograničava upotrebu dijalekata niti jezika nacionalnih manjina, već štiti hrvatski jezik kao nematerijalno kulturno dobro.

''U konačnom prijedlogu zakona dorađen je članak kako bi se jasno propisalo da ovaj zakon ne ograničava primjenu zakona kojima se uređuju prava nacionalnih manjina“, kazao je ministar na predstavljanju zakona o Saboru i dodao da kada se govori o obrazovanju, pripadnici nacionalnih manjina imaju mogućnost obrazovanja na materinjem jeziku na svim stupnjevima obrazovanja, od predškolskog do visokoškolskog.
 
Nastavio je kako je nacionalni jezik nematerijalno kulturno dobro te je o njemu potrebno skrbiti na odgovarajući način.
 
Za zakon je rekao da je uključiv i tolerantan, a osigurat će pravne temelje za upotrebu hrvatskog jezika i razvoj te promicati kulturu jezika u službenoj i javnoj uporabi.
 
Zakonom propisano i osnivanje Vijeća za hrvatski jezik
 
Kazao je da je jasno je propisano da se ovim zakonom potiče uporaba svih idioma hrvatskog jezika, svih funkcionalnih stilova hrvatskog standardnog jezika i hrvatskih povijesnih pisama u odgovarajućim prigodama, kao bitnih odrednica nematerijalne kulturne baštine hrvatskog naroda.
 
Zakon predviđa i osnivanje Vijeća za hrvatski jezik kao koordinacijsko savjetodavno tijelo koje će se skrbiti o hrvatskom jeziku.
 
Na komentare zastupnika ministar je naglasio da se zakonom ne sputava ni ograničava upotreba dijalekata već se to potiče.
 
U raspravi je istaknuto kako mnoge zemlje imaju svoje zakone o jeziku, a ministar je rekao da je zakon trebalo donijeti i ranije.
 
Na kraju je zaključio da zakon smeta onima koji de facto ne prepoznaju hrvatski jezik kao jedinstven jezik, kao jezik sa svim svojim specifičnostima i osobnostima, i koji dalje misle da možemo govoriti svi sve što se vrti u jezičnom loncu ovih prostora i što je određeno nasljeđe bivše države.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti