Odgađanje ročišta na kojima se odlučuje o pravima djeteta je nečuveno

Ministarstvo pravosuđa i uprave ocijenilo je nečuvenim odgađanje sudskih ročišta iz područja roditeljske skrbi i prava djeteta, što se čini po naputku Udruge hrvatskih sudaca, istaknuvši da je njihov naputak očito važniji od dobrobiti djece i zakona koji štiti njihova prava.

Resorno ministarstvo se danas u svom priopćenju osvrnulo na jučerašnju izjavu potpredsjednice Udruge hrvatskih sudaca Tijane Kokić, o tome kako neka od odgođenih ročišta u postupcima u kojima sudovi odlučuju o bračnim, obiteljskim i drugim stvarima, možda ipak nisu hitna ili nisu u svakom trenutku hitna.
 
''Sve kako bi pokušala opravdati činjenicu da su suci samo u prvom tjednu štrajka otkazali čak 38,51 posto predmeta iz područja roditeljske skrbi i prava djeteta.  Posebice što  je u nekima od rješenja za odgodu ročišta koja odlučuju o pravima djeteta, naznačeno kako se ono donosi temeljem zaključaka Udruge hrvatskih sudaca'', navodi se u priopćenju ministarstva.
 
Naglasili su, također, da Obiteljski zakon jasno propisuje da su hitni predmeti oni u kojima se odlučuje o pravima djeteta ili o roditeljskoj skrbi, stoga smatraju kako je nečuveno da je zaključak i naputak jedne udruge važniji od dobrobiti djece i zakona koji štiti njihova prava, neovisno o tome jesu li suci u štrajku ili nisu.
 
Ministarstvo smatra spornom i izjavu potpredsjednice Kokić kako je odgodila samo jedno ročište u kojem se radilo o povišenju uzdržavanja koje se plaća, no neće biti nenadoknadive štete ako se to odgodi na dva, tri tjedna.
 
"Znači li to da je potpuno svejedno hoće li jedno dijete dobiti dodatna sredstva potrebna za podmirivanje njegovih životnih potreba? Možda jedno dijete neće dobiti novu zimsku jaknu, odlazak na školski izlet ili slično, jer jedan roditelj to ne može samostalno financirati. Nekome možda financijski dva, tri tjedna ne znači ništa, dok je nekome drugome to čitava vječnost", odgovorili su.
 
Ovakve izjave, poručuju iz resornog ministarstva, kao i navođenje loših primjera, ne bi li se opravdao neutemeljeni razlog za odgodu ročišta, štete dobrobiti djece.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti