Butković: Slijedi desetljeće ulaganja u željeznicu

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" da procjenjuje kako je za obnovu najvažnijih koridorskih, regionalnih i lokalnih pruga u Hrvatskoj potrebno desetak godina.

"Teško je sad reći je li to devet ili deset godina jer to su veliki projekti, to su financijski izdašni projekti, ali i sama provedba tih projekata izložena je mnogim rizicima - žalbama u javnoj nabavi, u samoj provedbi, problemi s izvođačima", kazao je Butković.
 
Dodao je da je u Hrvatskoj sve manje kvalitetnih projektanata te da imaju problema u projektiranju velikih projekata.
 
Jako puno je tu izazova, ali moja je procjena da je ovo desetljeće ulaganja u željeznicu, naglasio je ministar.
 
Rekao je i kako bi jedan odvojak pruge Sisak - Zagreb trebao ići prema novoj zračnoj luci u Zagrebu te da na tome usko surađuju s Gradom Zagrebom.
 
Smatram da Turudić može dobro obavljati posao
 
Upitan o Ivanu Turudiću kao Vladinom kandidatu za glavnog državnog odvjetnika, Butković je kazao da je proces odabira bio vrlo transparentan i da je Turudić bio najbolji od četiri kandidata.
 
"Osobno smatram da on to može dobro obavljati. Nama je jako bitno da Državno odvjetništvo bude neovisno, da kvalitetno radi svoj posao, da se nastavi borba protiv korupcije, a nije zanemariv ni segment građanskog odjela. Mislim da gospodin Turudić to može vrlo kvalitetno odraditi", poručio je.
 
O podizanju koeficijenata: Vjerujem da će na kraju svi biti zadovoljni
 
Što se tiče podizanja koeficijenata za obračun plaća u državnim i javnim službama, za što je predviđeno izdvojiti 880 milijuna eura, ministar je naglasio da je u oba mandata Plenkovićeve Vlade plaća u Hrvatskoj kontinuirano rasla, da su se stvorili uvjeti da se može ići u ovu reformu i da će to biti održivo.
 
"Vjerujem da će na kraju svi biti zadovoljni. To je nešto što se dugo, dugo vremena nije kvalitetno riješilo", rekao je.
 
Odgovarajući na pitanje hoće li biti prostora za daljnje rasterećenje poduzetništva, Butković je podsjetio da je u mandatima ove Vlade bilo vrlo mnogo poreznih izmjena i rasterećenja te da s gospodarstvenicima uvijek razgovaraju i imaju kontinuirani osjećaj za njih.
"Nastavit ćemo s takvom politikom i dalje, tako da ne trebaju biti zabrinuti ni zbog čega", poručio je.
 
Petrokemija je stabilna
 
Butković je kazao i da je, prema informacijama koje ima, dokapitalizacija kutinske Petrokemije spremna. U ponedjeljak će svi resorni ministri u Vladi imati sastanak kako bi se upoznali sa svim detaljima.
 
"U svakom slučaju, Petrokemija je stabilna i ništa se tu u ovom trenutku ne događa da bi trebalo zabrinuti bilo koga. Nema nikakvih problema u ovom trenutku", zaključio je.
 
Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković