Novinari slobodni istraživati i raditi svoj posao

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u današnjoj je izjavi nakon sjednice Vlade izrazila svoje uvjerenje kako će izmjene Kaznenog zakona vezane uz curenje informacija, u svojoj punoj primjeni unaprijediti status novinara, povjerenje u medije i povjerenje u sudbenu vlast u društvu u cjelini.

Komentirajući današnji prosvjed Hrvatskog novinarskog društva (HND), kojim je zatraženo povlačenje članka Kaznenog zakona koji govori o kaznenom djelu curenja informacija iz istraga, Koržinek Obuljen je rekla kako vjeruje da će ovaj zakon u svojoj punoj primjeni unaprijediti status novinara, povjerenje u medije i povjerenje u sudbenu vlast u društvu u cjelini.
 
Ministrica je istaknula da izmjene tog zakona ni u kojem trenutku nisu mišljene, niti sastavljane, niti pisane, da bi se na bilo koji način ograničila sloboda novinarskog rada. Dodala je da počinjenje pomaganja ili poticanja kaznenog djela ne može ostvariti onaj tko obavlja novinarski posao.
 
One koji su plasirali informaciju kako je namjera donošenja ovog zakona na bilo koji način utjecati na rad novinara, uputila je na novi stavak članka zakona, koji govori da neće biti kaznenog djela ako se radi o zaštiti žrtve, kaznenog djela u interesu obrane ili u drugom pretežito javnom interesu.
 
Ovu izmjenu donijeli smo u dobroj vjeri, dakle ni pod kakvim pritiskom, naglasila je  Obuljen Koržinek, dodavši kako je ona donesena zato da bi se razjasnilo i podcrtalo da ovaj članak ni u kojem svom dijelu ne može biti interpretiran tako da bi pravo javnosti da bude informirana o predmetima od javnog interesa bilo na bilo koji način ugroženo.
 
Zaštita presumpcije nevinosti i stranaka u postupku
 
Inzistiramo na tome da se, ističe ministrica, sukladno Zakonu o medijima i ostalim medijskim propisima, omogući novinarima samostalno istraživanje, u svim fazama bilo kojeg postupka, koji se bilo gdje vodi, te da su novinari slobodni svojim kanalima, svojim metodama, pitanjima, upitima i traženjem dokumenata istraživati.
 
"Ono što se želi spriječiti, a to je potaknuto u prvom redu potrebom da se zaštiti presumpcija nevinosti i da se zaštite prava onih koji sudjeluju u postupku, je da se u jednom netransparentnom postupku dostavljaju informacije u razdobljima u kojima su ti podaci nejavni ili tajni, na način da bi se kroz javnost vršio pritisak na cijela pravosuđa", poručila je.
 
Naglašava kako to nije dobro za povjerenje u pravosudni sustav, za ustavnu kategoriju zaštite presumpcije nevinosti, niti za jedno društvo koje želi biti demokratsko i u kojem svatko ima svoju funkciju.
 
Osvrnula se i na prozivke s prosvjeda, upućene premijeru, da želi ušutkati ili uređivati medije, rekavši kako ne zna tko je bio toliko dostupan za izjave kao predsjednik Vlade, poslije svakog događaja.
 
Mi smo svi tu da bismo odgovarali na sva pitanja i to je praksa, poručila je ministrica, to je ono u što vjerujemo i to je ono što promičemo i radimo i tako ćemo se kao Vlada zalagati i dalje.
 
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je jučer da će Vlada u drugo čitanje izmjena Kaznenog zakona, u vezi curenja informacija iz istraga, dodati i odredbu o nemogućnost kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežito javnom interesu.
 
Precizirao je kako će konačni prijedlog zakona, u odnosu na prvi prijedlog, sadržavati i stavak koji se odnosi na nemogućnost kažnjavanja novinara kao počinitelja, poticatelja ili pomagatelja, a dodana je i odredba koja se odnosi na pretežiti javni interes, odnosno interes obrane i zaštite žrtava kaznenog postupka.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti