Piletić: Do sada smo zaprimili četiri očitovanja sindikata na uredbe

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je kako su do sada zaprimili svega četiri očitovanja sindikata na tekst uredbe o koeficijentima te da se neki ne mogu ili ne žele očitovati, ali se i složio s ministrom Fuchsom da je sutrašnji prosvjed školskih sindikata politički motiviran.

Piletić je na konferenciji za medije podsjetio kako svi socijalni partneri, reprezentativni sindikati, imaju još danas rok poslati očitovanje na uredbu, koju je Vlada predložila za državne i javne službe i poslala sindikatima na izjašnjavanje prije dva tjedna. 

"Što se tiče sindikata javnih službi, mi smo do sad zaprimili svega četiri očitovanja na sam tekst uredbe, dakle imaju svi još do kraja dana mogućnost da to učine. Neki su, iako su poslali dopis, rekli da se ne mogu očitovati i da se ne žele očitovati i očito će sutra javno reći što misle o samom tekstu uredbe", rekao je Piletić nakon sjednice Vlade.

Najava prosvjeda ne pridonosi socijalnom dijalogu

Piletić je kazao i kako su se kroz medije mogli čuti komentari reprezentativnih sindikata, koji su i danas poslali poruke da organiziraju prosvjed u trenucima kada još Vlada nije dostavila konačnu svoju odluku i prijedlog koeficijenata koje će uputiti na Vladu, zaista ne pridonosi socijalnom dijalogu.

Naveo je i kako se ovom uredbom i prijedlogom koeficijenata ispunjava ono što su čelnici sindikata tražili na jesenskim pregovorima.

"Ogromna većina, izuzev dva sindikata, koji imaju daleko najmanje članova od svih onih koji zastupaju javne, su za stolom. Definiramo, dostavljamo mišljenje, analiziramo i na dnevnoj bazi zapravo jedni drugima iznosimo argumente zašto bi jedan koeficijent trebao biti veći, a drugi manji", rekao je Piletić.

Upitan slaže li se s ministrom Fuchsom da iza najavljenog prosvjeda stoje političke opcije, Piletić je istaknuo kako je Fuchs jasno rekao da neki dojučerašnji čelnici sindikata sada politički djeluju. 

"Glavno pitanje koje treba postaviti, jest tko su urednici i pripadnici kojih političkih stranaka glasila sindikata koji prosvjeduju i koji zapravo u ovom procesu čine sve da on ne dođe svome kraju i da u travnju ne budu isplaćene uvećane plaće", kazao je.

Dodao je kako organizatori trebaju odgovoriti na pitanja poput - koje političke stranke se okupljaju u središnjicama tih sindikata te je li ih je netko pozvao. 

"Nemamo potrebe u demokratskom društvu nekome osporavati da sudjeluje u parlamentarnom životu, dapače, to je poželjno, ali se onda mora znati sjede li za stolom oni koji zagovaraju prava 244.000 zaposlenih koji će dobiti u travnju veće plaće za ožujak, ili zagovaraju neke političke opcije", poručio je Piletić.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti