Sućut predsjednika Vlade Andreja Plenkovića povodom smrti Roberta Badintera

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut povodom smrti istaknutog francuskog pravnika, profesora i političara Roberta Badintera:
 
"Robert Badinter trajno je obilježio francusku i europsku povijest svojim profesionalnim i moralnim angažmanom. Kao bivši predsjednik Ustavnog suda i ministar pravosuđa ostat će upamćen uspješnim zalaganjem za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj.
 
U teškim trenutcima borbe za neovisnost i samostalnost Republike Hrvatske, Badinter je bio na čelu arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji. Mišljenja takozvane Badinterove komisije u prosincu 1991. potvrdila su da je SFRJ u procesu raspada, što je posljedično dovelo do priznanja Hrvatske u njezinim granicama od strane država tadašnje Europske zajednice kao i šire međunarodne zajednice.
 
Badinterova dugogodišnja pravnička i politička karijera ostaje kao zalog i primjer zalaganja za opće dobro i univerzalna načela.
 
Za svoj izniman doprinos pravnoj znanosti, zaštiti ljudskih prava te djelovanju koje je poduprlo pravno utemeljenu borbu za samostalnost Republike Hrvatske, Badinteru je 2003. dodijeljen počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu.
 
Povodom njegove smrti, upućujem najiskrenije izraze sućuti njegovoj obitelji te francuskom narodu".

Pisane vijesti