Beroš: Širenjem mreže zdravstvenih usluga u zdravstvenom turizmu dodatno pozicioniramo Hrvatsku kao destinaciju zdravlja

Zdravstveni turizam važan je dio cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj koji, osim velikog gospodarskog potencijala, ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja naših građana i posjetitelja, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Širenjem mreže zdravstvenih usluga, uz podršku Vlade i međuresornu suradnju s Ministarstvom turizma i sporta, dodatno pozicioniramo Hrvatsku kao destinaciju zdravlja kroz niz reformskih aktivnosti.
 
„Jedna od njih je i poziv na registraciju pružanja zdravstvenih usluga u zdravstvenom turizmu koji je namijenjen svim zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima za obavljanje zdravstvene djelatnosti, privatnim zdravstvenim radnicima, turističkim ambulantama i drugim pravnim osobama koje, u skladu s posebnim propisom, obavljaju ugostiteljsku djelatnost ili pružaju usluge u turizmu u Hrvatskoj“, izjavio je ministar Beroš.
 
U sklopu pokrenute reforme zdravstva, prošlogodišnjim zakonskim izmjenama te donošenjem seta pravilnika iz područja zdravstvenog turizma početkom ove godine, stvoreni su preduvjeti za detaljnije uređenje pružanja zdravstvenih usluga. Osigurana je mogućnost evidencije u Upisnik zdravstvenog turizma, čime će se upisanim pružateljima usluga dati dodatna vidljivost i promidžba.
 
Novi model turističkih ambulanti
 
Hrvatska je i sada prepoznata kao destinacija koja pruža usluge medicinskog turizma, ali davna 1868. godina ukazuje da možemo biti još bolji. Tada smo s Higijeničarskim društvom Hvar, prvim takvim turističkim udruženjem u Europi, zauzimali vodeću ulogu u području turizma na europskoj karti. Danas smo na dobrom putu kroz širenje mreže zdravstvenih usluga u zdravstvenom turizmu, uvođenje novog modela turističkih ambulanti, ali i brzim brodicama hitne pomorske medicinske službe te uspostavljanjem Hitne helikopterske medicinske službe koja će ove turističke sezone biti u punoj operativnosti“, istaknuo je Beroš.
 
Sve ovo - nastavio je Beroš - ne bi bilo moguće bez intenzivne suradnje s ključnim dionicima - Ministarstvom turizma i sporta, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova europske unije, Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, županijskim zavodima kao i lokalnom zajednicom te im se ovim putem zahvaljujem na svemu učinjenome. Svi mi smo pokazali što nam je glavni prioritet - Zdravlje je prvo, a Hrvatska kao vodeća destinacija zdravlja naš krajnji cilj.
 
Svi detalji i informacije oko postupka registracije zdravstvenih usluga u zdravstvenom turizmu dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva zdravstva -  https://zdravlje.gov.hr/zdravstveni-turizam-5532/5532
 
Izvor: Ministarstvo zdravstva/Vlada

Pisane vijesti