Bačić u Petrinji: Jezgri grada vraća se izgled prije potresa već iduće godine

Petrinja je ogromno gradilište, već iduće godine jezgri grada vratit će se izgled prije potresa koji se dogodio prije tri godine, rekao je danas potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. 

Ove godine uz Dan Grada Petrinje, blagdan sv. Lovre 10. kolovoza, očekuje se otvorenje prve zgrade javne namjene u središtu grada, rekli su u Petrinji ministar Bačić i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.
 
​Na području Petrinje dosad je obnovljeno 3479 objekata, bilo da je riječ o konstrukcijskoj ili nekonstrukcijskoj obnovi ili izgradnji zamjenskih objekata, kazao je Bačić koji je obišao zgrade katastra i državnog arhiva te zgrade gradske uprave u središtu Petrinje. 
 
Očekuje se da će prva obnovljena i otvorena zgrada javne namjene u središtu Petrinje biti zgrada katastra i državnog arhiva, čija je vrijednost radova tri milijuna eura.
 
Obnova zgrade gradske uprave najzahtjevniji je projekt konstrukcijske obnove u Petrinji i vrijednost je tih radova 10 milijuna eura.
 
Ministar je naglasio da je konstrukcijska obnova najveći izazov jer je riječ o vrlo zahtjevnim i skupim radovima.
 
Zadovoljan je suradnjom s Gradom Petrinjom kojem je država prepustila obnovu užeg centra kako bi ona bila brža i efikasnija. O tome redovito razgovaramo na radnim sastancima i rezultati su vidljivi, poručio je Bačić. ​
 
Nakon radnog sastanka izrazili su zadovoljstvo dinamikom obnove uz koju je pokrenuta i novogradnja kako bi se revitalizirala Petrinja i Banovina, odnosno cijela Sisačko-moslavačka županija. 
 
Ministar je rekao da će uskoro biti otvorena gradilišta za osam novih stambenih zgrada, kakvih se planira izgraditi 36 na području županije.
 
​Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti