Anušić: Nastavljamo graditi i osnaživati Hrvatsku vojsku

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić čestitao je danas 33. obljetnicu Hrvatske vojske, Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske, poručivši kako nastavljaju graditi vojsku koja će uvijek biti spremna odgovoriti i odvratiti bilo kakvu primisao pretenzije na naš teritorij.

"Ponosni na 33 godine slavne povijesti Hrvatske vojske, nastale zahvaljujući dragovoljcima koji su se praktički bez naoružanja suprotstavili tada daleko nadmoćnijem agresoru, ponosni i na sustavno jačanje i modernizaciju hrvatske oružane sile, nastavljamo graditi i osnaživati Hrvatsku vojsku koja će u svakom trenutku biti spremna odgovoriti, ali i odvratiti bilo kakvu primisao pretenzije na naš teritorij", rekao je Anušić.
 
Hrvatska vojska gradila se u vihoru rata zahvaljujući dobrovoljačkim odredima, dodao je, a nedavno smo proslavili i 15. obljetnicu članstva u NATO-u, gdje sa saveznicima pridonosimo svjetskom miru i sigurnosti.
 
Istaknuo je i kako se Hrvatska vojska oprema modernim naoružanjem, te da su posebno ponosni na prvih šest Rafalea, novih zaštitnika hrvatskog neba.
 
Ministar Anušić se zahvalio vojnicima na tome što svojim služenjem čuvaju domovinu, naglasivši kako je čovjek najveća vrijednost i najveća snaga obrambenog sustava, a također se zahvalio i svima u sustavu Ministarstva obrane i Oružanih snaga, kao i svim herojima Domovinskog rata.

Veće plaće djelatnim vojnim osobama
 
Podsjetio je i obećanje o većim plaćama djelatnim vojnim osobama, što je nedavnim povećanjem koeficijenata i ostvareno.
 
"Nećemo stati na tome, i dalje ćemo podizati standard hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika. Istovremeno, nastavit ćemo s opremanjem Hrvatske vojske. Mandat pred nama obilježit će ulaganje i u ljude, koji čine vojni sustav, ali i u vojnu opremu", kazao je ministar.
 
Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid također je uputio prigodnu čestitku, kazavši kako je nastavak razvoja Hrvatske vojske nakon Domovinskog rata brojnim transformacijama, preustrojima i opremanjem, rezultirao jačanjem stabilnosti Hrvatske, te doprinio miru u široj regiji.
 
Naveo je i kako su hrvatski vojnici prepoznati kao izuzetno cijenjeni i stabilni partneri u međunarodnim operacijama i misijama, u kojima sudjeluju rame uz rame uz partnerske vojske NATO saveza, Europske unije i Ujedinjenih naroda.
 
„Generacije Hrvatske vojske, koje su dale svoj doprinos tijekom Domovinskog rata, nasljeđuju mlade snage čiji je zadatak ne zaboraviti prošlost, te nastaviti osiguravati sigurniju i stabilniju budućnost razvijajući nove sposobnosti i odgovore na nove izazove“, poručio je Kundid, istaknuvši kako je vojni poziv čast svakom hrvatskom vojniku, a domoljublje, požrtvovnost, inovativnost, inicijativa i hrabrost su vrline koje Hrvatsku vojsku trebaju voditi uvijek prema boljem.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti