Božinović otvorio vatrogasno natjecanje 2. Croatia Rescue Challenge: Vlada stoji iza vatrogasaca

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otvorio je danas u Karlovcu međunarodno vatrogasno natjecanje u spašavanju pri prometnim nesrećama, 2. Croatia Rescue Challenge, na kojem sudjeluju 32 tima iz Hrvatske, Češke, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Na temelju prošlogodišnjeg izdanja natjecanja Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) postala je članicom Svjetske spasiteljske organizacije (WRO), po čijim se pravilima i natjecanje i odvija. Organizatori ovogodišnjeg dvodnevnog natjecanja su Vatrogasna zajednica Karlovca i Javna vatrogasna postrojba Karlovac.

U svakom je timu šest članova, od kojih je jedan zdravstveni djelatnik, a po protokolu i posebnom scenariju trebaju izvesti simulaciju spašavanja iz olupina automobila. Ocjenjuje ih šest licenciranih sudaca iz Velike Britanije, Irske, Španjolske, Portugala i Rumunjske.

Vatrogastvo podižemo na višu razinu

Ministar Božinović naglasio je da Vlada stoji iza vatrogasaca. 

"Tu smo da ih podržimo i da im osiguramo sve uvjete ne bismo li vatrogastvo i sve žurne službe podizali na višu razinu. Možemo biti bolji samo ako surađujemo i razmjenjujemo iskustva da spasimo što više života i smanjimo rizike za vatrogasce na najmanju mjeru", rekao je.

Naglasio je i da nema humanije djelatnosti od spašavanja ljudskih života. 

"To nije vaš posao, nego poziv i životno opredjeljenje. Zbog toga imate moj duboki naklon", poručio je vatrogascima.

Županica Martina Furdek Hajdin napomenula je da je Karlovačka županija u srcu Hrvatske odnosno da kroz nju prolaze mnogi putevi te da su stoga česte i prometne nesreće, a gradonačelnik Karlovca Damir Mandić vatrogascima je zaželio uspješno natjecanje te općenito što manje posla.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je rekao da je HVZ za ovo natjecanje izdvojilo 12.000 eura, a za nastup hrvatskih vatrogasaca na svjetskom prvenstvu u Portugalu 14.000 eura. 

"Ovo nije samo natjecanje, nego i ispitivanje naših sposobnosti. Puno puta su drugi dolazili u Hrvatsku da nas obučavaju, a puno puta su se vraćali iz Hrvatske s novim saznanjima koja ste im pružili", rekao je Tucaković.

Natjecanje prati i karlovački vatrogasac Denis Buturajac, ranjen gelerom tijekom intervencije u predgrađu Borlin krajem svibnja kada su uslijed požara na obiteljskoj kući eksplodirali u njoj pohranjeni municija i naoružanje.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović