Hrvatska ima najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih ikada

Nakon Aktualnog prijepodneva kojim je danas započela sjednica Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade Andrej Plenković u razgovoru s novinarima osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema. "Generalno smo nastojali poslati poruke o onome što želimo raditi u ovom mandatu", naglasio je premijer govoreći o Aktualcu koji je ocijenio korektnim, uz par malo čvršćih odgovora na čvršća pitanja podsjetivši da je takve odgovore na pitanja koja nisu ni istinita ni tonom primjerena i najavio.

Primijetio je da je oporba malo osvježena i da je promijenila taktiku upućujući njemu samo osam pitanja danas.
 
"Tu i tamo bilo je i malo konstruktivnijih tonova, a meni je upućeno manje pitanja nego ikad na aktualcu. Znači da malo žele osjetiti i druge ministre, što je dobro", ocijenio je premijer Plenković.
 
Cijelu raspravu ocijenio je korektnom, uz par malo čvršćih odgovora na čvršća pitanja podsjetivši da je takve odgovore na pitanja koja nisu ni istinita ni tonom primjerena i najavio.
 
"Generalno smo nastojali poslati poruke o onome što želimo raditi u ovom mandatu", naglasio je premijer.
 
Najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih ikada, uz kontinuiran pad inflacije i dobre procjene rasta BDP-a
 
Dodao je kako je želja Vlade bila osvrnuti se i na ekonomsku i socijalnu situaciju, s obzirom da Hrvatska danas ima milijun i 730 tisuća zaposlenih i samo 83,5 tisuće nezaposlenih. Istaknuo je kako se radi o nevjerojatnom omjeru s obzirom da Hrvatska nikada dosad nije imala 20 zaposlenih na jednog nezaposlenog.
 
Uz to se kontinuirano smanjuje stopa inflacije, a procjene rasta gospodarstva su dobre.
 
"Želimo nastaviti realizaciju projekata i predlagati zakone Hrvatskom saboru, a ovih mjesec dana do saborske stanke iskoristit ćemo za kompletiranje cijele Vlade, u pogledu imenovanja državnih tajnika i da se na neki način orkestar uštima i da radimo agilno kao što to treba i biti", zaključio je.
 
Pitanja oporbe manje-više prepisana iz članaka u medijima
 
Upitan je li mu bilo dosadno na aktualcu s obzirom na mali broj pitanja oporbe, premijer je ustvrdio kako to ne bi tako ocijenio jer bi to bio iskaz nepoštovanja prema Saboru.
 
"Ali, da je bilo malo manje dinamično, barem meni koji sam navikao na između 15 i 19 pitanja, je. Ali, okej, ako je to novi stil, prilagodit ćemo se", poručio je.
 
Što se tiče pitanja oporbe, ocijenio ih je manje-više istima, dodajući da se sve uglavnom prepisuje iz nekih novinskih članaka, odnosno kako nije vidio ništa novoga što se ne može pročitati u medijima.
 
"To je možda i najveći problem u svemu ovome jer mahom je to prepisivanje ideja i stavova nekih drugih ljudi", zaključio je.
 
Što se tiče novih ministara, premijer je ocijenio da su se dobro snašli i korektno odgovarali te znali rastumačiti odgovore na pitanja koja su im postavljena.
 
Situacija u Petrokemiji riješit će se kroz izmjene dioničarskog ugovora, bitno je da tvrtka radi
 
Upitan o situaciji u Petrokemiji, premijer je kazao da se razgovara s investitorom, odnosno većinskim vlasnikom, tvrtkom Yildirim, velikom i ozbiljnom kompanijom koja ima kredibilitet.
 
"To će preuzeti Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo pravosuđa i CERP. Ići će se u izmjene dioničarskog ugovora, a tražit će se zastupljenost u upravi i u nadzornom odboru", kazao je.
 
Naglasio je da je proizvodnja mineralnih gnojiva važna, podsjetivši na velike probleme s Petrokemijom svih ovih godina.

Ideja je bila, dodao je premijer, da dođe netko tko će Petrokemijom upravljati na dobar i korektan način, imati zaposlene i osiguravati proizvodnju hrvatskim poljoprivrednicima.

Uvjeren je, kazao je, da će se ta situacija u razgovorima riješiti, a bitno je da tvrtka radi.

Bartuličina vožnja u Ferrariju je potpuno promašen skeč, ne čudi čvrsta reakcija DP-a

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer se osvrnuo na slučaj zastupnika Bartulice i vožnje u Ferarriju u noći izbora za Europski parlament.
 
Ako je to bio pokušaj provokacije kao odgovor na pritisak koji je doživio u kampanji, onda je taj skeč bio potpuno promašen, ocijenio je premijer Plenković.
 
Stoga ga ne čudi, dodao je, čvrsta reakcija čelnika Domovinskog pokreta koji traže Bartuličinu ispriku jer se realno radi o šteti.
 
"Loš potez s lošim posljedicama za percepciju Domovinskog pokreta, ali vidim da su tu čvrsti u rješavanju. Sad je na njemu da se očituje oko toga", istaknuo je premijer Plenković poručivši kako se sada ne može praviti da se to nije dogodilo.
 
Milanovićevo ponašanje je sramota za hrvatsku političku kulturu  
 
Upitan o odnosu s predsjednikom Republike do predsjedničkih izbora, premijer je odgovorio protupitanjem temeljem čega dolazi do zaključka da će se Milanović promijeniti ustvrdivši da se radi o hipotetskom scenariju.
 
"Da vama da ste udbaški izrod pola sata prije izborne šutnje, išli biste na kavu? Mijenjate odnose, imate clean start, zaboravljate uvrede?", upitao je ustvrdivši kako je takvo ponašanje predsjednika Republike sramota za hrvatsku političku kulturu.
 
Njegovi trbuhozborci, dodao je, sada najavljuju novu bitku kao da je ovo sve dosad bilo normalno i fer.
 
"To ne ide tako i jedino može funkcionirati u glavama aktivista, agitatora, pristranih i angažiranih ljudi h hrvatskom medijskom i političkom prostoru koji je groteska", poručio je.
 
Iako se, ustvrdio je, već navikao na to, neće dopustiti da to postane normalno.
 
"To bi bilo zaista sjajno, to bi bilo super za Hrvatsku, najbolji mogući scenarij, idealno. Tolika postignuća, tolika velebna ostavština, toliko sofisticirana politička kultura, takav divan civilizirani dijalog", ironično je poručio na komentar o mogućem reizboru dosadašnjeg predsjednika Republike ustvrdivši kako poštuje hrvatske građane i vjeruje da su mudri i pametni te da će birati dobro.
 
Sramotan istup Jurčevića koji je prevario DP i lupeta gluposti
 
Komentirao je sramotan istup saborskog zastupnika Josipa Jurčevića rekavši da se radi o prevarantu koji je prevario Domovinski pokret, koji lupeta gluposti i kojeg ćemo sada morati četiri godine gledati u Saboru.
 
“Smiješno. Vidjeli smo danas, više ne znaju što bi. To je tako, ovo je sad jedan mali blues za opoziciju nakon dva teška poraza. Vidjet ćemo kako će se konsolidirati. Što se tiče SDP-a, ako bude ovaj Hajdaš, pajdaš, bit će to strikan i nećak - serija dva, to je ista stvar kao Grbin, to je sve diktirano od Milanovića", ustvrdio je premijer Plenković. 

Pisane vijesti