Anušić: Mora se ubrzati pomoć Ukrajini

NATO mora ubrzati i osnažiti pomoć Ukrajini, financijski i kroz proizvodnju streljiva i naoružanja i sada preuzima na sebe koordinaciju te pomoći, kazao je u Bruxellesu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

“Ključno je reći da se mora ubrzati i osnažiti pomoć Ukrajini, financijski i kroz proizvodnju streljiva i naoružanja. Veliki dio toga NATO sada preuzima na sebe”, rekao je Anušić po završetku sastanka ministara obrane NATO-a, posljednjeg ministarskog sastanka prije samita Saveza u Washingtonu sljedeći mjesec.

Pojasnio je da se na ministarskom sastanku razgovaralo o brojnim inicijativama, koje će od sada koordinirati NATO, a što će se službeno usvojiti na samitu u Washingtonu.

Ministar Anušić je rekao da se članice NATO-a, među njima i Hrvatska, trebaju ponašati u skladu s novim okolnostima, a ne kao u proteklih 20-tak godina kada se smatralo da nema opasnosti i da se sigurnost sama po sebe podrazumijevala.

“Tada se naglasak nije stavljao na proizvodnju oružja i streljiva”, rekao je, dodavši da se mora promijeniti svijest o tome.

Hrvatska će ispuniti cilj o izdvajanju 2 posto BDP-a za obranu

Najavio je da će Hrvatska ispuniti cilj koji je zacrtan na razini NATO-a o izdvajanju 2 posto BDP-a za obranu, tri godine ranije nego što je planirano, dok drugi cilj o izdvajanju 20 posto obrambenog proračuna za modernizaciju već ispunjava.

Kazao je da je hrvatski obrambeni proračun od 2016. godine do danas povećan za 122 posto i sada iznosi milijardu i 178 milijuna eura, što je skoro 1,9 posto ukupnog BDP-a, da se Hrvatska obvezala do 2030. ispuniti cilj o izdvajanju dva posto za obranu, ali da će to sada ostvariti već 2027. godine.

Rekao je da su proizvodnu oružja streljiva nužni dugoročni ugovori jer nitko ne žele pokrenuti proizvodnju na temelju jednokratnog ugovora.

 Izvor: Hina/Vlada  

Pisane vijesti