Suradnja triju policija odlična; Božinović: Naša policija radi ogroman posao u Europi

Ministri unutarnji poslova Italije, Hrvatske i Slovenije razgovarali su u talijanskoj Goriziji o sprječavanju nezakonitih prelazaka granice i borbi protiv krijumčarenja migranata ocijenivši suradnju triju država na visokoj razini i potvrdivši kako kontrole na granicama ostaju i tijekom sezone.  

"Rezultat naše čvrste suradnje i dogovora konstruktivne su mjere koje poduzimamo u borbi protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi. Naš dijalog ima čvrstu perspektivu i vodi do konkretnog nadzora europskih granica, što smo i danas još jednom potvrdili", rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi nakon četvrtog zajedničkog susreta trojice ministara u posljednjih sedam mjeseci.

U prilog tomu on je spomenuo podatak kako je talijanska policija od 21. listopada prošle godine kontrolirala više od 422 osobe i 224.400 vozila te kako je tom prilikom zatečeno 1800 stranih državljana u nezakonitom prijelazu granica te su i vraćeni. Po njegovim riječima, prvenstveno se radilo o državljanima Maroka, Turske, Sirije, Kosova, Afganistana i Makedonije. Uhićeno je 190 osoba među kojima 90 osoba koje su organizirale krijumčarenje osoba preko granice.

U Hrvatskoj ove godine uhićeno čak 1002 krijumčara

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je kako, unatoč uvođenju internih kontrola nadzora na granici, građani Hrvatske, Slovenije i Italije nisu ih osjetili u mjeri u kojoj bi to omelo njihove svakodnevne aktivnosti, prelazak preko granica, a pogotovo se to odnosi na pogranična područja. Ovakva suradnja, naveo je on, mora ići dalje.

"Čak 1002 krijumčara uhićeno je ove godine u Hrvatskoj te s ponosom mogu reći kako hrvatska policija je ove godine od svih podataka o krijumčarima i migrantima koje se slijevaju u zajedničku bazu INTERPOL-a dala 63 posto svog doprinosa. To je dokaz kako hrvatska policija radi ogroman posao u Europi, i to radi prije svega zbog sigurnosti naših građana i gostiju i koristi sve inovativne metode koje stoje na raspolaganju, ali prije svega taj ljudski policijski posao na samoj graničnoj crti", poručio je Božinović.

Dodao je kako ovi trilateralni sastanci pridonose i tome da promet preko bivših graničnih prijelaza teče bez gužvi, da se zaustavljaju ciljano samo neka vozila na koja se sumnja vezano uz nezakonite migracije. 

Pitanje migranata izazov s kojim se suočavaju sve države

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar istaknuo je kako je pitanje migranata izazov s kojim se suočavaju sve države te stoga razgovor s kolegama o kvalitetnom upravljanju tom problematikom mora biti intenzivan i redovit. Uostalom, ističe, s migrantskom se krizom ne suočavaju samo Italija, Hrvatska i Slovenija nego cijela regija i Europska unija.

"Ovaj naš prostor simbolički je podijeljen, danas otvoren, ali je pod nadzorom na unutarnjoj granici, i tu nema alternative. Brzo i djelotvorno izmjenjivanje informacija među policijama znači i veću sigurnost u naše tri države kao i samoj Europskoj uniji. Što se tiče suradnje naše tri države u policijskim formatima, moram reći da je ona već ustaljena", zaključio je Poklukar. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti