Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju ravnatelja SOA-e

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je danas kako postoje kontakti između Vlade i Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića o imenovanju Daniela Markića za ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, i njegovog zamjenika, a idućeg tjedna će se tom temom baviti i Vlada i predsjednik.

"Kontakti između Vlade i Ureda predsjednika Republike Hrvatske postoje, a idućeg tjedna će se baviti tom temom i Vlada i predsjednik", izjavio je danas novinarima premijer Plenković na upit je li došlo do dogovora između njega i predsjednika Milanovića vezano uz imenovanje Daniela Markića za ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i njegovog zamjenika.

Razvili smo sustav koji štiti državne institucije

Komentirajući kibernetiči napad na informacijski sustav KBC-a Zagreb prije nekoliko dana, Plenković je rekao kako je to nažalost tako.

Podsjetio je da je prije nekoliko godina govorio i o hibridnim prijetnjama, a sada vidimo da te hibridne prijetnje imaju svoje dimenzije kroz kibernetičke napade na više hrvatskih institucija.

"Mi smo razvili jedan sustav zaštite i obrane koji štiti državne institucije, a ovdje je bilo napada sada i na bolničke centre, što govori da i njih moramo uključiti u tu široku zaštitu, i to je smisao europske direktive, i te aktivnosti će na razini Hrvatske koordinirati SOA ", istaknuo je premijer.

Naglasio je i kako je posebno bitno u ovim okolnostima, koliko sada vide, što nema nikakvih većih posljedica, osim nefunkcioniranja sustava nekoliko sati, ali važno je da sada sve funkcionira.

Sigurnosni izazovi su brojni, no razvijamo sustave zaštite i obrane od takvih napada

Predsjednik Vlade je ponovio kako živimo u takvom svijetu, ističući da je upravo o tome i riječ na međunarodnoj konferenciji u Dubrovniku.

„Sigurnosni izazovi su brojni, mogućnosti i miješanja u neke procese, bilo da je riječ o izbornim procesima u smislu stvaranja ozračja koga podržavati, koga ne podržavati, pa do napada na funkcioniranje neke od kritičnih infrastruktura. Veliki bolnički centri to sigurno jesu, Zagrebačka burza, Porezna uprava, Ministarstvo financija to jesu. Nisu to prvi napadi, ali razvijamo sustave zaštite i obrane od takvih napada", poručio je.

Na pitanje misli li da dovoljno rade, Plenković je odgovorio kako rade jako puno, podsjetivši da je Vlada donosila odluke, a imamo i sustav SKAUT koji omogućuje otkrivanje kibernetičkih napada u najranijim fazama.

Puno je pokušaja obranjeno, istaknuo je, a kad se obrani, problema nema i nitko o tome ne govori, međutim, kad se ovako nešto dogodi u jednom sustavu koji nije pod tim mehanizmom zaštite, onda se priča malo više.

Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti