Predsjednik Vlade nazočio koncertu tamburaškoga festivala Hrvatske bratske zajednice 2024.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je koncertu tamburaškoga festivala Hrvatske bratske zajednice 2024. u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, gdje se okupilo mnoštvo potomaka Hrvata iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade kako bi obilježili 130. obljetnicu Hrvatske bratske zajednice.

Festival Hrvatske bratske zajednice (HBZ) pod nazivom „Tambure kroz generacije“ okupio je preko 900 izvođača, dok je ukupno više od 1500 potomaka Hrvata iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kanade stiglo u Hrvatsku kako bi obilježili 130. obljetnicu najveće hrvatske iseljeničke organizacije u svijetu.

"Glazbena i plesna prezentacija HBZ-a i njegovih članova znatno doprinosi izvrsnim odnosima između SAD-a, Kanade i Hrvatske te pokazuje veliki uspjeh Hrvatske bratske zajednice u uspostavljanju kulturne suradnje s domovinom tijekom posljednjih šezdeset i više godina“, naglasio je premijer u pozdravnom govoru, istaknuvši važnost očuvanja kulturne baštine hrvatskoga naroda u SAD-u.

Svaka zajednica koja 130 godina ima čvrste temelje i velik utjecaj, svjedoči o višegeneracijskoj predanosti i odličnoj organizaciji, kazao je Plenković, koji se s predstavnici iseljenika sastao prethodno tijekom dana u Banskim dvorima.

Ovo je prvi put u povijesti da HBZ predstavlja kombinirani tamburaški festival za mlade i odrasle, pa su na pozornici zajedno nastupali pripadnici čak četiri naraštaja iste obitelji, a u Zagreb je stiglo 36 folklornih ansambala.

Izvor: HINA/Vlada



Pisane vijesti