Primorac: Državne obveznice prilika za oplemeniti novac po značajno većim prinosima

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac kazao je da se novim izdanjem državnih obveznica građanima daje mogućnost da oplemene financijska sredstva koja imaju, po značajno većim prinosima nego što to mogu učiniti u poslovnim bankama.

Građani od danas imaju mogućnost upisa državnih obveznica ročnosti tri godine, minimalni prinos koji se očekuje je 3,1 posto, a u skladu sa zaprimljenim ponudama, uključujući i sudjelovanje institucionalnih ulagača, definirat će se konačni uvjeti izdanja, a taj prinos, odnosno kamatna stopa će biti svakako i veći od 3,1 posto. "Koliko točno, to ćemo definirati 10. srpnja", izjavio je Primorac na marginama 19. Konvencije hrvatskih izvoznika.

Ciljani iznos izdanja je 750 milijuna eura, odazivi na sva prethodna izdanja državnih vrijednosnih papira su bili značajni, a država upravo pruža mogućnost građanima da oplemene financijska sredstva koja imaju po značajno većim prinosima nego što to mogu učiniti u poslovnim bankama, poručio je ministar.

Posredno mogu ostvariti i druge ciljeve, prije svega u smislu povećanja financijske pismenosti. Građani sada razgovaraju o državnim dužničkim instrumentima - obveznicama o trezorskim zapisima - kao da je to nešto što je najnormalnije, dodao je.

Hrvatski sabor donosi odluku o imenovanju guvernera HNB-a

Upitan jesu li se u Vladi vodili razgovori oko novog mandata guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, Primorac je ustvrdio da je Vujčić u svojim dosadašnjim aktivnostima pokazao da je osoba koja razumije monetarnu politiku, dobro je poznat na međunarodnoj financijskoj sceni, ima međunarodne kontakte te smatra da je do sada radio odličan posao.

Ministar nije sudjelovao u razgovorima koji se tiču isteka mandata osoba u HNB-u, te je kazao da koliko mu je poznato, Vlada tu ni na koji način nije angažirana.

"To je pitanje koje se rješava u Hrvatskom saboru", rekao je Primorac.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti