Primorac: Novo izdanje narodnih obveznica - građani upisali oko 27 milijuna eura

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac večeras se, gostujući u Dnevniku HTV-a, osvrnuo na prvi dan drugog izdanja narodnih obveznica tijekom kojega su građani, prema dosad zaprimljenim podacima, upisali oko 27 milijuna eura.

- Prvi dan, prema do sada zaprimljenim podacima, nešto manje od tisuću građana upisalo je ukupno oko 27 milijuna eura, kazao je ministar.

Poručio je kako građani imaju vremena do sljedećeg ponedjeljka, do 11 sati, upisati i uplatiti narodne obveznice. 

- Ja ću podsjetiti i kako je ciljan iznos izdanja bio 750 milijuna eura, uključujući i institucionalne investitore, kazao je Primorac.

Građani imaju pred sobom skoro tjedan dana

- Građani imaju pred sobom skoro tjedan dana. U tom razdoblju mogu evaluirati ovu opciju, s obzirom na to da se očekuje postupno snižavanje kamatnih stopa na tržištu, postupno snižavanje troška zaduživanja, vjerujem da se radi o atraktivnoj opciji, dakle, o ulaganju gdje građani mogu fiksirati uz jedan stabilan i dobar prinos svoju štednju u sljedeće tri godine, kazao je ministar.

Rekao je kako će interes institucionalnih ulagača zasigurno biti jako dobar.

- Sve ono što ostane eventualno neupisano od strane građana, upisat će institucionalni investitori, pojasnio je.

- Mi imamo cilj značajnije mobilizirati štednju građana, koja je do sada stajala pasivizirana na računima u poslovnim bankama. Do sada su građani tu štednju držali po 0-1% u bankama. Ta ista sredstva koja su građani držali u bankama, su banke posuđivale državi za otprilike 3-3,5%. Mi smo odlučili izravno građanima ponuditi taj iznos koji bi inače nudili poslovnim subjektima, dakle institucionalnim investitorima, rekao je ministar i dodao kako je cilj bio u kratkoročnom do srednjem roku minimalno 10% ukupnog portfelja javnoga duga transformirati na način da on bude u rukama građana.

- Građani su pri tome povećali razinu financijske pismenosti i proširili smo bazu ulagača. A ono što je najvažnije, značajni iznosi kamata su ostavljeni u Republici Hrvatskoj, dakle, nismo se zaduživali u inozemstvu, kazao je.

Već u jesen novo izdanje trezorskih zapisa

Najavio je kako će prema aktualnom planu već u jesen biti novo izdanje trezorskih zapisa.

- Kako budu postojeća izdanja dospijevala, tako ćemo omogućavati građanima da reinvestiraju svoja ulaganja ukoliko to budu željeli, poručio je.

Rekao je i kako je puno povećanih potreba za rashodima koje treba namiriti, ali, kaže, nije to ništa izvanredno.

'Proračun se dobro puni'

- Proračun se dobro puni, tako da ćemo u skladu s predviđenom dinamikom imati krajem rujna ili početkom listopada rebalans i u kontekstu toga rebalansa ćemo svesti situaciju i s prihodima i s rashodima u one okvire koje smo i planirali. U skladu s tim ćemo imati najavu proračuna za sljedeću godinu, poručio je.

- Mi smo do sada zapravo uslijed narušenih tradicijskih okolnosti donosili izvanrednu uredbu kojom smo za određeno vremensko razdoblje snižavali postojeću razinu trošarine. I to smo donosili prošle godine na mjesečnoj razini, nakon toga smo u ljetu prošle godine to počeli donositi na dvotjednoj razini. S obzirom na to da su se okolnosti značajno promijenile, a radi se o subvenciji, ne bi bilo baš previše logično da subvencioniramo iz našega proračuna građane koji nisu rezidenti, dakle ne stanuju u Republici Hrvatskoj, rekao je.

- S obzirom da ne postoji više u tolikoj mjeri potreba za intervencionizmom u smislu izvanrednog snižavanja trošarine kako bi se ublažile određene okolnosti na tržištu, odlučili smo ukinuti, odnosno ne donositi ponovno tu uredbu u kojoj smo snižavali razinu trošarine i mislimo da je sada pravo vrijeme, s obzirom na to da je početak sezone i da očekujemo priljev turista, pojasnio je i dodao kako je to poželjan potez.

- U smislu fiskalnih učinaka, mi ćemo na godišnjoj razini, odnosno u razdoblju od 1. srpnja do kraja godine, uprihodovati dodatno 60 milijuna eura u proračun, kazao je ministar Primorac.

Porez na kuće za odmor

- Mi imamo porez na kuće za odmor i odlučili smo, za razliku od nekih prethodnih vremena, postupno obavljati tu transformaciju. Tako smo od 1. siječnja ove godine povećali iznos, odnosno limit u kojem lokalne jedinice mogu utvrditi porez na kuće za odmor s 1,99 na 5 eura, istaknuo je ministar.

Kazao je kako je veliki dio lokalnih jedinica to prepoznao. 

- Ono što nas očekuje u narednom razdoblju je svakako jasnije definiranje porezne osnovice, vjerojatno i izmjena imena tog poreznog oblika. Dakle, on već u ovakvom obliku kakvom postoji opterećuje građevine ili dijelove građevina koje se koriste sezonski ili povremeno. U tom smislu ćemo svakako raditi i na preciznijem utvrđenju porezne osnovice kako ne bi bilo pravne nesigurnosti, zaključio je ministar Primorac.

Izvor: HRT/Vlada



Pisane vijesti