Do kraja godine na području Sisačko-moslavačke županije bit će obnovljene sve zgrade javne namjene

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izjavio je danas, nakon sastanka sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom i gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes kako će do kraja godine na području Sisačko-moslavačke županije biti obnovljene sve zgrade javne namjene.

"Kako bi se dovršila obnova svih zgrada javne namjene oštećenih u zagrebačkom i petrinjskom potresu, Vlada će na idućoj sjednici odobriti do 500 milijuna eura. Do sada je za obnovu zagrebačkog i petrinjsko područja utrošeno 2,6 milijardi iz EU fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, završetak obnove financirat će se iz državnog proračuna", rekao je ministar.
 
Zadovoljan je, kaže, intenzitetom obnove, posebno obnovom užeg centra Petrinje koju zajednički vode Ministarstvo kulture i Grad Petrinja.
 
„Velikim angažmanom konzervatora pokazali smo da se kulturno-povijesne cjeline mogu obnoviti i vratiti u prvobitno stanje, da budu sigurne protupotresno, ali i istovremeno vraćamo duh grada Petrinje“, rekla je novinarima ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je također nazočila sastanku.
 
Dodala je kako je obnova centra Petrinje sveobuhvatna te da će se centar Petrinje staviti u funkciju stanovanja i poslovanja.
 
Ministar Bačić je potvrdio kako se nastavlja obnova kuća koje nisu kulturno dobro, a nalaze se u užem centru Petrinje.
 
Na području Petrinje obnovljeno je do sada 3500 zgrada ili kuća u privatnom vlasništvo, izvijestio je, i dodao kako je trenutno otvoreno 350 gradilišta.
 
Pojasnio je da bi bilo otvoreno i više gradilišta, međutim, morao je biti otvoren novi natječaj, s obzirom na to da su na prethodni pristigle ponude u iznosima koji su bili daleko iznad cijene gradnje predviđene projektnim planovima, stoga je natječaj poništen.
 
Bačić je izrazio nadu da će na novi natječaj pristići prihvatljive ponude, dodavši kako takvi postupci usporavaju obnovu potresom stradalih područja.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti