Osigurane besplatne zdravstvene usluge za turiste

Strani turisti s područja Europske unije kao i domaći turisti, osiguranici HZZO-a, moći će tijekom ljeta dobiti zdravstvenu uslugu besplatno kod dodatnih timova u domovima zdravlja, gdje će im liječnik moći izdati i recept za lijekove te uputnice, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva. 

Kako navode, za posjetitelje Hrvatske ugovorena je 51 lokacija za dodatne, privremene timove za pružanje zdravstvene zaštite u domovima zdravlja preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna 2024.
 
"U prijelaznom razdoblju, a zbog potrebe za unaprjeđenjem pružanja usluga turistima, dodatni privremeni timovi domova zdravlja turistima će moći pružati usluge bez naplate. U slučaju potrebe moći će izdavati i recepte za lijekove i uputnice za neodgodivu medicinsku uslugu, dok će HZZO domovima zdravlja plaćati pruženu uslugu primarne zdravstvene zaštite", pojasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.
 
Strani turisti moći će kod navedenih timova dobiti zdravstvenu uslugu na teret zdravstvenog osiguranja temeljem Europske kartice zdravstvenog osiguranja, a domaći posjetitelji na temelju svoje zdravstvene iskaznice.
 
Ukupno ovogodišnje ulaganje više od milijun eura

Za ovu sezonu, potrebu za organizacijom dodatnih timova domova zdravlja za turiste iskazale su Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Osječko-baranjska i Bjelovarsko-bilogorska županija, a ukupno ovogodišnje ulaganje u ovaj sustav iznosi više od milijun eura.
 
Programom dodjele potpora male vrijednosti domovima zdravlja u tim županijama, omogućeno je ulaganje u medicinsko-tehničku opremu na lokacijama na kojima se pruža zdravstvena skrb turistima, a na temelju kojeg, kao i provedenog javnog poziva za prijavu projektnih prijedloga, Ministarstvo zdravstva financira opremanje u ukupnom iznosu većem od 500.000 eura.
 
Beroš ističe kako je to još jedna mjera koja će smanjiti pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu, izvanbolničku hitnu medicinsku službu i objedinjene hitne bolničke prijeme.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti