Anušić: Hrvatska doprinosi stabilnosti NATO-a

Hrvatska je odgovorna članica NATO-a jer predanim ulaganjem u svoje oružane snage i vojnu industriju pridonosi stabilnosti Saveza i očuvanju mira, kazao je ministar obrane Ivan Anušić na samitu NATO-a u Washingtonu, priopćio je MORH. 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjeluje od 9. do 11. srpnja na samitu NATO-a u Washingtonu, zajedno s predsjednikom Zoranom Milanovićem i ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Jedna od glavnih tema samita upravo je osnaživanje obrambene industrije, povećanje vlastite proizvodnje vojne opreme i naoružanja, kao i jačanje obrambene suradnje članica. Još se raspravlja o daljnjoj pomoći Ukrajini i globalnim partnerstvima saveza.

„Jačanje obrambene industrije nema alternativu u svjetlu narušenih sigurnosnih uvjeta“, rekao je Anušić koji je u Washingtonu sudjelovao na forumu o obrambenoj industriji u organizacije Američke gospodarske komore. 

Hrvatska ove godine obilježila 15. godišnjicu članstva u Savezu

Samitom se obilježava i 75. godišnjica osnutka NATO-a, koji je, kako je kazao, pokazao da je najuspješniji vojno-politički savez u povijesti te glavni jamac mira i sigurnosti svojih članica.

Hrvatska je ove godine obilježila svoju 15. godišnjicu članstva u Savezu.

Aneušić je poručio da je obljetnica osnivanja NATO-a trenutak i za prisjećanje na težak put koji je Hrvatska prošla od stjecanja svoje neovisnosti, borbe za slobodu i obranu teritorijalnog integriteta do statusa članice NATO-a.

Ministar Anušić danas sudjeluje na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) te na večeri za ministre obrane u organizaciji ministra obrane SAD-a Lloyda J. Austina.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti