Ministar Glavina uručio ugovore vrijedne gotovo milijun eura za projekte javne turističke infrastrukture u 14 županija

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina danas je u Sisku uručio ugovore za bespovratna sredstva za projekte javne turističke infrastrukture u 14 županija ukupno vrijednih gotovo milijun eura, čiji je cilj podizanje kvalitete ponude i razvoj cjelogodišnjeg turizma, izvijestili su iz tog ministarstva.

Ugovori su dodijeljeni na temelju provedenog javnog poziva Ministarstva turizma i sporta, a najveći pojedinačni iznos bespovratnih sredstava koji se mogao dodijeliti je 69.000 eura.

"Ovaj poziv samo je jedna od aktivnosti kojom potičemo ostvarenje važnog strateškog cilja - podizanja kvalitete turističke ponude i razvoj Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije", poručio je ministar, navodeći da je hrvatska Vlada ukupno kroz EU sredstva i državni proračun osigurala 1,3 milijarde eura do 2030. za zelenu i digitalnu tranziciju te razvoj održivog turizma.

Najavio je i nastavak podrške svim dionicima u turizmu, od javnog do privatnog sektora, kako bi zajednički ostvarili sve strateške ciljeve.

Odabrani projekti koje će sufinancirati temeljem danas dodjeljenih ugovora su u Sisačko-moslavačkoj županiji "Virtualna šetnja naturom SMŽ", u Osječko-baranjskoj projekt "GC impuls" te u Zagrebačkoj županiji izgradnja biciklističkog parka "Bregdown Zelina".

U Varaždinskoj županiji tim će se bespovratnim sredstvima urediti prapovijesni park Ludbreg, u Koprivničko-križevačkoj županije projekt razvoja javne turističke infrastrukture, a u Bjelovarsko-bilogorskoj urediti sportsko igralište Kukavica.

Požeško-slavonska županija s tim će sredstvima ostvariti projekt Centra za posjetitelje Sovski dol, a Istarska županija projekt Parenzana-uređenje vijadukta Sabadin, dok će Splitsko-dalmatinska županija sredstva upotrijebiti za uređenje šetnice Zadvarje.

U Međimurskoj županiji time planiraju izgraditi parkiralište Muzeja Međimurja, u Karlovačkoj županiji opremiti izletišta Baraćeve špilje te izgraditi i opremiti tematsko dječje igralište, a u Brodsko-posavskoj županiji provesti ekološko-digitalni projekt "Čardak na Gajni".

Krapinsko-zagorska županija sredstava će koristiti za projekt "Staza kroz krošnje Zelenjak", a Ličko-senjska za mini zip-line žičaru.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti