Hrvatska bilježi rekordnu zaposlenost od milijun i 745 tisuća, uz projekcije snažnog gospodarskog rasta

U uvodnom dijelu današnje sjednice Vlade, premijer Plenković izvijestio je o rekordnoj zaposlenosti od milijun i 745 tisuća ljudi. Istovremeno, dodao je, sve domaće i međunarodne financijske institucije predviđaju rast gospodarstva između 3 i 3,5 posto. „Hrvatska je afirmirala status atraktivnog izdavatelja obveznica na domaćem tržištu kapitala što je još jedan signal povjerenja u smjer vođenja ekonomske i fiskalne politike“, istaknuo je govoreći o novom izdanju dviju državnih obveznica. Prisjetio se i žrtava genocida u Srebrenici, s obzirom da se danas obilježava Međunarodni dan sjećanja na njih. „Zalažemo se za kulturu sjećanja i odavanja počasti žrtvama i suprotstavljamo se poricanju genocida i veličanju onih koji su ga počinili“, poručio je.

Otvarajući današnju, 12. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.

Jučer je u Sisku održan sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice županija.

Tom su prigodom uručena i 32 ugovora vrijedna 13 milijuna eura iz sektora turizma, regionalnog razvoja i gospodarenja otpadom, kazao je premijer Plenković.

Dodao je da su jučer raspravljene brojne važne teme, prije svega obnova nakon potresa Banovine i Zagreba, pomoć u saniranju posljedica vremenskih nepogoda, borba protiv posljedica klimatskih promjena, obrazovanje i zdravstvo.

Podsjetio je i na odluku da školska godina započne 9. rujna, umjesto ranije planiranog drugog rujna, na prijedlog obalnih županija koji su svi prihvatili.

Prisjećajući se žrtava genocida u Srebrenici, suprotstavljamo se njegovom poricanju i veličanju onih koji su ga počinili

Danas se obilježava 29. obljetnica od genocida u Srebrenici.

U toj je prigodi premijer Plenković podsjetio da se, slijedom Rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda, taj datum obilježava i kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

„Tom Rezolucijom podsjeća se na više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su ubijeni u Srebrenici. Suosjećamo s njihovim obiteljima i najmilijima. Zalažemo se za kulturu sjećanja i odavanja počasti žrtvama i suprotstavljamo se poricanju genocida i veličanju onih koji su ga počinili“, poručio je predsjednik Vlade.  

Upozorio je kako se ne smije dopustiti da takav zločin bude istrumentaliziran u dnevnopolitičke svrhe i da se koristi kao pokušaj zataškavanja onoga što se dogodilo prije 29 godina.

Rekordna zaposlenost, gospodarski rast oko 3,5 posto

Osvrnuvši se na gospodarske teme, premijer Plenković izvijestio je da s današnjim danom Hrvatska bilježi milijun i 745 tisuća osiguranika, što je najveći broj zaposlenih ikada.

To je čak 65 tisuća više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dodao je premijer Plenković.

Podsjetio je da brojne međunarodne i financijske institucije procjenjuju da će gospodarski rast u Hrvatskoj ove godine biti između 3 i 3,5 posto.

Slavonija, Baranja i Srijem ostaju prioritet Vlade i u trećem mandatu

Vlada je prošloga tjedna, kazao je premijer, nastavila prioritetni projekt davanja akcenta na pet slavonskih županija sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je održana u Jakšiću.

Podsjetio je da je dosad kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem u te županije uloženo preko 3 milijarde eura, dok se kroz ITU mehanizam financiraju projekti u gradovima sjedištima tih županija.  

„Vidi se da te investicije imaju itekako efekta“, dodao je.

Premijer je posjetio i općinu Bošnjake, koja je najviše stradala u prošlotjednom nevremenu.

Podsjetio je da je županija proglasila elementarnu nepogodu, a nakon procjene šteta poslat će zahtjev prema Vladi koja će dati financijsku pomoć.

Hrvatska je afirmirala status atraktivnog izdavatelja obveznica na domaćem tržištu kapitala

Od ostalih tema izdvojio je izdavanje dviju obveznica, jedne trogodišnje s ciljanim iznosom od 750 milijuna eura i prinosom od 3,3 posto, od čeka je 158 milijuna eura upisano od strane građana, a ostatak od institucionalnih ulagača.  

Druga obveznica je desetgodišnja, od 1,25 milijardi eura, namijenjena isključivo za institucionalne ulagače.

„Hrvatska je afirmirala status atraktivnog izdavatelja obveznica na domaćem tržištu kapitala što je još jedan signal povjerenja u smjer vođenja ekonomske i fiskalne politike“, poručio je premijer Plenković.

Od važnih kulturnih manifestacija prošloga tjedna izdvojio je otvaranje Đakovačkih vezova, otvaranje Večeri sv. Donata u Zadru, Dubrovačke ljetne igre i Pulski festival.

Što se tiče točaka s današnje sjednice Vlade izdvojio je izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, kazavši da se mora voditi računa o uplivu tih igara osobito na mlade generacije koje nerijetko nisu dobre te izazivaju ovisnost o hazarderstvu.



Pisane vijesti