Habijan: Hrvatska će poštovati odluku Suda Europske unije

Ministar pravosuđa i uprave Damir Habijan rekao je danas kako će Hrvatska poštivati presudu da hrvatski mehanizam ujednačavanja sudske prakse, koji omogućuje sucima koji u nekom predmetu nisu bili članovi sudskog vijeća promijene već donesenu odluku, nije u skladu s pravom Europske unije te najavio izmjenu zakona.

Sud Europske unije je donio odluku kakvu je donio, Hrvatska će je, naravno, kao članica Europske unije poštivati, kao što to radi svaka članica. Analizirat ćemo u ministarstvu, zajedno sa svim relevantnim dionicima pravosuđa, prvenstveno sa sudbenim vlastima, tu odluku i očigledno ići u izmjene i Zakona o sudovima, ali i sudskog poslovnika", izjavio je ministar Habijan danas nakon sjednice Vlade.
 
Pojasnio je kako je presuda donesena na temelju pokrenutog zahtjeva da se utvrdi je li hrvatski Zakon o sudovima u skladu s Ugovorom Europske unije, a radi se o institutu pravnog shvaćanja.
 
Habijan je naglasio da je, neovisno o tome kakvo će u konačnici biti novo zakonsko rješenje kada govorimo o ujednačavanju prakse, to vrlo važno radi sigurnosti hrvatskih građana.
 
Dodao je kako dosadašnje rješenje u hrvatskom zakonodavstvu postoji još od 1994. te da do sada nitko nije doveo u pitanje usklađenost s pravom Europske unije.
 
"Prema tome, ako ovo rješenje nije usklađeno s pravnom stečevinom i pravom Europske unije, a po odluci suda nije, ključno je iznaći rješenje", istaknuo je ministar.
 
Ključnim je ocijenio i da građani, njihovi odvjetnici i ostali dionici pravnog sustava imaju pravnu sigurnost i ujednačenu sudsku praksu.
 
Sud Europske unije presudio je da hrvatski mehanizam ujednačavanja sudske prakse, koji omogućuje sucima koji u nekom predmetu nisu bili članovi sudskog vijeća promijene već donesenu odluku, nije u skladu s pravom Europske unije.
 
Kako stoji u priopćenju Suda Europske unije, sudsko vijeće nadležno za predmet mora samostalno donijeti odluku kojom se dovršava postupak, a svako neopravdano zadiranje osoba koje nisu članovi sudskog vijeća mora biti isključeno.
 
Odluka europskog suda je odgovor na upit hrvatskog Visokog trgovačkog suda, koji je zatražio mišljenje je li ta praksa u skladu s pravom Europske unije.
 
Odgovarajući na pitanja novinara o nedostatku sudaca na Visokom kaznenom sudu i povećanju plaća sudaca, Habijan je kazao kako je prošli tjedan imao konstruktivan razgovor s predsjednikom Visokog kaznenog suda na kojem su otvorili brojne teme.
 
Poručio je kako će, čim dođe takav zahtjev, potpisati suglasnost za povećanje broja sudskih vježbenika i sudaca, a govoreći o problematici plaća na tom sudu, samo je kratko rekao da je bilo razgovora i o tome.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti