Turisti mogu dobiti zdravstvenu uslugu na 36 lokacija pri domovima zdravlja

Za turiste iz EU te domaće turiste ovog su ljeta po prvi puta osigurani dodatni timovi u domovima zdravlja, ugovoreni s HZZO-om, gdje će svi moći dobiti zdravstvenu uslugu, recept i uputnice na teret svog zdravstvenog osiguranja, a to je trenutno na 36 lokacija.

Županije i domovi zdravlja dosad su osigurali djelatnike za 36 timova, od ukupno ugovorenih timova s HZZO-om na 51 lokaciji, a predviđeno je da rade do 30. rujna.
 
U SDŽ pet ambulanti za turiste
 
Od ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marka Rađe doznaje se da trenutno na tom području rade ambulante za turiste u Supetru, Splitu, Trogiru i Makarskoj, dok bi ovog vikenda trebala početi raditi ambulanta na Hvaru.
 
"Kaštela su ostala bez ambulante jer jednostavno nema doktora ni medicinskih sestara koji bi tamo radili. Split radi u dvije smjene u ambulantama posebnog dežurstva na Mertojaku, u Trogiru i  Makarskoj u sklopu Doma zdravlja, dok Supetar radi u ambulanti Obiteljske medicine dr. Helenke Drnasin. Sve su turističke ambulante označene radi bolje vidljivosti", kazao je Rađa.
 
Dodao je da ambulanta u Splitu, koja ima dva tima, radi ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom u jednoj smjeni, a petkom, subotom i nedjeljom u dvije smjene. Ambulanta u Supetru radi od srijede do nedjelje, a na svim lokacijama nastoje se pokriti vikendi, jer tada ne rade ambulante obiteljske medicine.
 
Za sve domaće turiste vrijede zdravstvene iskaznice HZZO-a, a za strance iz EU i drugih zemalja poput Islanda, Velika Britanije, Švicarske, europska iskaznica zdravstvenog osiguranja.
 
Na Braču radi mladi liječnik, želi steći iskustvo
 
Mladi liječnik dr. Andro Kurtić već tri tjedna radi u supetarskoj ambulanti, koju je odabrao jer mu tamo živi obitelj. Kaže kako je takvo zaposlenje shvatio kao priliku za stjecanje potrebnog iskustva.
 
"Zadnjih desetak dana u ambulanti bilježimo porast pacijenata, pa tako imamo tridesetak pregleda dnevno. Mislim da će ta brojka rasti", kaže.
 
"Turisti se uglavnom  javljaju zbog alergijskih reakcija na ubode insekata, reakcija na sunce, upale uha, visoke temperature, prehlade, kašlja. Koliko vidim turisti su prepoznali važnost ovakvih ambulanti, jer u vrlo kratkom roku budu obrađeni dok bi na drugom mjestu vrlo vjerojatno dugo čekali", kazao je Kurtić za Hinu.
 
Jedan dodatni privremeni tim, u kojem su liječnik i medicinska sestra, radi od 1. srpnja i u Novalji na otoku Pagu, u blizini plaže Zrće, popularnog okupljališta mladih.  Ravnatelj doma zdravlja Zoran Vidas kazao je Hini da su s time puno dobili jer će se smanjiti pritisak na ostale ordinacije obiteljske medicine.
 
Smanjit će se pritisak na obiteljske ordinacije
 
"Turističke ambulante prije nisu bile ugovorene s HZZO-om te su se usluge naplaćivale. S ovim smo dobili jako puno, prvenstveno su se smanjile gužve i pritisak na ugovorene ordinacije, gdje su turisti išli da ne plate neku uslugu".
 
Vidas kaže kako u srcu sezone znaju imati preko 100 pacijenata u jednoj smjeni, a sada očekuje i dodatno povećanje.
 
Dodatan tim će raditi svim danima, osim četvrtka, kada im je iz iskustva najmanji pritisak, te blagdanima.  Vitas ističe i kako već tri godine na Zrću imaju poseban punkt s jednim timom koji se brine za pacijente iz Zrća.
 
"Oni dosta toga riješe tamo i tako olakšavaju izlaske na Zrće hitnoj medicinskoj službi, koja se onda može posvetiti ozbiljnijim slučajevima", rekao je Vidas.
 
U Istri deset timova u pet ambulanti
 
Desetak timova raspoređenih u pet turističkih ambulanti u Umagu, Poreču, Rovinju, Puli i Labinu na raspolaganju je do 15. rujna brojnim turistima na području Istarske županije. Tamo se svake godine tijekom ljeta broj ljudi udvostruči i svakodnevno boravi i do 400.000 ljudi. 
 
U Istarskim domovima zdravlja navode kako turisti često traže liječničku pomoć zbog čega se često stvaraju velike gužve na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu pulske bolnice.
 
"U vrhuncu sezone u Istri ljetuje gotovo 600 tisuća turista što predstavlja značajno opterećenje za zdravstveni sustav, kako za Istarske domove zdravlja tako i za Opću bolnicu Pula", kazao je ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Nikola Žgrablić.
 
Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić ističe kako je HZZO osigurao besplatne preglede, ali ne i plaće liječnicima koji rade s turistima, pa su one osigurane iz lokalnim sredstava, odnosno iz turističke pristojbe.
 
Dodaje kako je dosad bio problem što su turističke ambulante postojale ali su naplaćivale usluge, pa su svi su dolazili tamo gdje ne moraju platiti, a to su liječnici obiteljske medicine. Taj dio je sada bolje riješen i veliki je korak ka rasterećenju obiteljskih liječnika i hitne službe.
 
Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti