Sjednica Vlade: Suvremeniji, pravno sigurniji i učinkovitiji sustav zemljišne administracije

Vlada je s današnje, 14. sjednice, Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina radi učinkovitog provođenja sustavnih mjera za unapređenje zemljišne administracije.

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić kazao je da su važećim Zakonom propisani, između ostalog, i postupci koji se odnose na osnivanje i održavanje katastarskog operata.

Podsjetio je da je temeljem važećeg Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina Hrvatski sabor, na prijedlog Vlade, donio Višegodišnji program katastarskih izmjena građevinskih područja. Kazao je i da Program Vlade za mandatno razdoblje 2024.-2028. navodi da će se do 2030. dovršiti iznimno opširan posao ažuriranja katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka.

"Najvažnije promjene ovog Prijedloga zakona odnose se na odredbe koje propisuju postupak katastarske izmjere, koja je temelj za osnivanje zemljišnih knjiga, kao i uspostavu novog katastarskog operata, u konačnici Baze zemljišnih podataka, a sve u svrhu učinkovitog provođenja sustavnih mjera za unaprjeđenje zemljišne administracije", rekao je Šustić.

Nadalje, ovim Prijedlogom zakona detaljnije se propisuju radnje u postupku izrade te pregleda i potvrđivanja geodetskih elaborata, čime se pridonosi pravnoj sigurnosti i zaštiti prava i obveza stranaka koje sudjeluju u navedenim postupcima.

Pojednostavljene su i radnje u okviru pojedinačnog prevođenja u Bazu zemljišnih podataka kao podrška provedbi aktivnosti Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

"Navedene predložene izmjene Zakona utjecat će na osiguranje suvremenog i učinkovitog sustava zemljišne administracije, koji u konačnici doprinosi povećanju pravne sigurnosti u postupanju s nekretninama, potiče i ubrzava proces ulaganja te poboljšava funkcioniranje tržišta nekretnina", istaknuo je Šustić.

Suradnja Hrvatske i Ukrajine u području protuminskog djelovanja

Saboru je upućen i Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Kabineta ministara Ukrajine o suradnji u području protuminskog djelovanja.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je cilj daljnji razvoj bilateralne suradnje Hrvatske i Ukrajine, ali i pružanje pomoći Ukrajini u ublažavanju socioekonomskih, sigurnosnih, ekoloških i drugih posljedica eksplozivnih ostataka rata.

"Hrvatska, koja se sama nakon Domovinskog rata suočila s problemom minski sumnjivog zemljišta, razvila je visoko kvalitetan sustav protuminskog djelovanja, koji je priznat na svjetskoj razini. Dugogodišnja međunarodna suradnja omogućila nam je da prenosimo svoja znanja i tehnologije u protuminskom djelovanju", istaknuo je Božinović.

Osnovano Povjerenstvo za osiguranje izvoza

Vlada je donijela Odluku o osnivanju Povjerenstva za osiguranje izvoza, koje će imati zadaću davanja mišljenja i prijedloga o predmetima osiguranja izvoza i nadzora provedbe poslova osiguranja izvoza.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac podsjetio je da Hrvatska banka za obnovu i razvitak od 1998. godine provodi poslove osiguranja izvoza u ime i za račun Republike Hrvatske kojima se potiče izvoz i financiranje izvoza, tako da se izvoznike štiti od rizika neplaćanja njihovih inozemnih kupaca, dok bankama koje financijski prate izvoznike police osiguranja služe kao instrument osiguranja za plasmane koji su neposredno vezani uz izvoz.

"Uredba o osiguranju izvoza propisuje osnivanje i nadležnosti povjerenstva koje ima za zadaću davanje mišljenja i prijedloga o predmetima osiguranja izvoza i nadzor provedbe poslova osiguranja izvoza", rekao je Primorac.

Povjerenstvo će biti sastavljeno od predstavnika ministarstva nadležnog za financije kao predsjednika, predstavnika ministarstva nadležnog za gospodarstvo kao zamjenika predsjednika, predstavnika ministarstva nadležnog za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, ministarstva nadležnog za vanjske i europske poslove, te predstavnike Hrvatske narodne banke i Hrvatske gospodarske komore.

Suglasnost Parku prirode za provedbu projekta "Vrata Papuka"

Dana je i suglasnost Parku prirode Papuk za sklapanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta "Vrata Papuka" ukupne vrijednosti 3.3 milijuna eura.

Cilj je ulaganje u ravnomjerniju rasprostranjenost posjetitelja i obnovu infrastrukture kako bi se djelomično rasteretili pojedini dijelovi zaštićenog područja.

Negativno mišljenje na dva SDP-ova prijedloga izmjena zakona

Vlada je dala mišljenje Hrvatskom saboru da ne prihvati izmjene Kaznenog zakona koje predlaže Klub zastupnika SDP-a, kojim se traži brisanje kaznenog djela neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvještajne ili dokazne radnje.

U više navrata smo već govorili kako to kazneno djelo nije usmjereno protiv prava javnosti na informiranje te ne dira u pravo javnosti, objasnio je ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan, dodavši kako je uspostavljen odnos pravne ravnoteže između probitaka kaznenog postupka i prava javnosti.

Saboru je također predloženo da ne prihvati ni izmjene Zakona o provedbi Uredbe Vijeća EU-a koja se tiče Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), a koje također predlaže Klub SDP-a.

Hrvatska, kao i velika većina drugih zemalja članica EU-a koje sudjeluju u mehanizmu pojačane suradnje, prihvatilo zakonodavno rješenje prema kojem glavni državni odvjetnik odlučuje i rješava sukob nadležnosti između nacionalnog tužiteljstva i EPPO-a, objašnjeno je.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti