Korisnicima doma bit će pružena psihološka i sva druga potrebna pomoć

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić te ministar zdravstva Vili Beroš izrazili su žaljenje zbog višestrukog ubojstva u daruvarskom domu za starije i nemoćne osobe i uputili izraze sućuti obiteljima preminulih. Piletić je kazao da se radi na premještaju  korisnika koji su ostali u domu te najavio da će krizni stožer pružiti svu potrebnu pomoć preživjelima a Beroš je obećao psihološku pomoć preživjelima iz Doma za starije i nemoćne osobe u Daruvaru.

"S djelatnicima Hrvatskog zavoda za socijalni rad i Veteranskog centra u Daruvaru radimo premještaj svih 12 korisnika koji su ostali u domu. Naš stručni tim, krizni stožer HZSR-a i Obiteljskog centra, sa psiholozima i psihijatrom iz Opće bolnice u Požegi također su na terenu i pružit će svu potrebnu stručnu podršku kako korisnicima doma, tako i djelatnicima doma za starije i nemoćne", rekao je Piletić.

Dodao je kako dom ima ukupno 20 štićenika te da kontaktiraju članove obitelji svih štićenika. Pri tome je izrazio sućut svima koji su ostali bez svojih najmilijih.

Počinitelj nije bio u sustavu socijalne skrbi

"Naravno da ovaj gnjusan zločin osuđujemo, ali to ovim obiteljima smrtno stradalih teško da može pomoći. Ovo je zločin bez presedana, doći ovdje iz, još uvijek, nerazjašnjenih odnosa, počiniti ubojstvo i vlastite majke i drugih koji su se tamo zatekli, tek ćemo u sljedećim danima vidjeti zbog čega se to zaista dogodilo, ali sada nam je najvažnije pružiti svu moguću stručnu psihološku podršku svim preživjelima", rekao je.

Piletić je naveo da, prema informacijama koje imaju, počinitelj nije bio u sustavu socijalne skrbi, dok je na pitanje je li djelovao sam, odgovorio kako će se to vidjeti kroz istragu. Naveo je i kako je majka počinitelja 10 godina bila korisnica tog doma.

Inspekcija u domu bila 11. srpnja, nikakvi vidljivi nedostaci nisu utvrđeni

Upitan je li dom prošao sigurnosne provjere, ministar je naveo kako je inspekcija posljednji put u domu bila 11. srpnja ove godine te da "nikakvi vidljivi nedostaci po pitanju smještaja korisnika i pružanja socijalne usluge, nisu utvrđeni".

Na pitanje je li se taj tragičan slučaj mogao ikako prevenirati i je li netko zakazao, Piletić je rekao kako ne želi davati nikakve kvalifikacije. 

"Ono što smo uspjeli saznati od upraviteljice doma jest da nikad nikakvih problema između počinitelja i same štićenice, njegove majke, nije bilo. To su riječi vlasnice doma. Je li se moglo spriječiti, u ovom trenutku apsolutno nitko u Hrvatskoj nema odgovor", rekao je. 

"Riječ je o odnosu majke i sina, nije bilo nikakvih mogućnosti da biste spriječili međusobne susrete, odnosno posjete sina domu, upravo iz razloga koje vam prenosim prema riječima upraviteljice - do sad nije bilo nikakvih poteškoća u toj komunikaciji. Njihova opaska je bila da je sin rijetko posjećivao majku, ali sve dalje od toga mi ne možemo komentirati", naveo je ministar.

Upitan hoće li se ikada ostvariti metal detektori na vratima socijalnih ustanova, o čemu se priča već 20 godina, Piletić je istaknuo kako su detektori u svim ispostavama HZSR-a, a ovdje je riječ o ustanovama socijalne skrbi koje pružaju brigu o starijima i njihovi posjetitelji su članovi obitelji, ponovivši da je to slučaj bez presedana.

Preživjelima će se pružiti psihološka pomoć

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je pred županijskom bolnicom u Pakracu, gdje je zbrinuto šestero ranjenih iz pucnjave u Daruvaru, sućut obiteljima preminulih, istaknuvši da će preživjelima iz Doma za starije i nemoćne osobe biti pružena psihološku pomoć.

Pohvalio je rad svih službi koje su sudjelovale u zbrinjavanju žrtava i napomenuo da je informiran o stanju svih ozlijeđenih još od samog početka zbivanja.

"U kontaktu sam s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, kolegicom Majom Grbom Bujević, i trijažiramo tijek zbrinjavanja naših ozljeđenika. Nažalost, jedna osoba je preminula u bolnici u Virovitici. U kontaktu smo i s ravnateljima kliničkih bolničkih centara, ako dođe do pogoršanja i komplikacija stanja da se pacijenti transportiraju hitnom helikopterskom medicinskom službom na zbrinjavanje", rekao je.

Zadovoljan je, kaže, što je hitna kirurška služba u Pakracu napravila jako dobar posao, uključujući dvije operacije kojima je stabilizirano stanje, koje se prati i dalje.

"U slučaju daljih komplikacija će se poduzeti adekvatne mjere. Još jednom hvala svima koji su promptno reagirali i mogu još jednom izraziti žaljenje što se dogodio tragičan događaj", dodao je.

Počinitelj je imao neregistrirano vatreno oružje

Izvijestio je kako je u pakračku bolnicu stigla i psihijatrica iz Veteranskog centra u Lipiku da bi pružila psihološku pomoć preživjelima.

Ravnatelj policije Nikola Milina izvijestio je da je policija muškarca koji je ubio šestero ljudi u Domu za starije i nemoćne uhitila u ugostiteljskom objektu nedaleko Doma vrlo brzo nakon dojave o pucnjavi te da je kod sebe imao neregistrirano kratko vatreno oružje.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti