Hrvatska kuća bit će mjesto susreta i okupljanja svih koji podržavaju hrvatski sport i pridonose promidžbi Hrvatske

„Drago mi je da su sva ulaganja u sport i, prije svega, predani rad naših saveza i naših sportaša u momčadskim ili pojedinačnim sportovima dovele do toga da danas imamo 100 sportaša: 73 u redovitim sportovima, petero u pokaznim i 22 paraolimpijki i paraolimpijaca koji brane hrvatske boje na najvećem svjetskom samitu sportaša“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon otvaranja Hrvatske kuće u Olimpijskom selu gdje je posjetio hrvatske olimpijke i olimpijce i zaželio im puno uspjeha u pojedinačnim i momčadskim sportovima na Olimpijskim igrama.

Posebno je zahvalio predsjedniku Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatku Mateši i njegovim suradnicima, Kolindi Grabar-Kitarović, našoj članici Međunarodnog olimpijskog odbora, ministru turizma Glavini, Hrvatskoj turističkoj zajednici te svima koji su pomogli da Hrvatska kuća tijekom Olimpijskih igara bude središte različitih aktivnosti i okupljanja onih koji podržavaju i vole hrvatski sport i na taj način pridonose i promidžbi Hrvatske. 

Izrazio je zadovoljstvo da su sva ulaganja u sport te, prije svega, predani rad hrvatskih saveza i sportaša u momčadskim i pojedinačnim sportovima dovela do toga da nas u Parizu predstavlja 73 sportaša u sportovima koji su u redovitim natjecanjima Olimpijskih igara, 22 paraolimpijaca te oni u tako zvanim pokaznim sportovima - rukometu na pijesku i tajlandskom boksu. 

„Jedan prilično velik broj naših sportašica i sportaša. To se vidjelo jučer na otvaranju kad smo dobili svoj brod na Seni na kojem su baš bili samo hrvatski sportaši“, naglasio je premijer.

Potpora svim sportašicama i sportašima da ponovno osvojimo medalje na Olimpijskim igrama

Svima je zaželio puno uspjeha te poručio da ćemo se veseliti svakoj hrvatskoj medalji jer smo, i kao narod, itekako vezani za sport.

„Doživljavamo te uspjehe emocionalno, a svi koji se bavite sportom znate koliko truda, energije i rada, uz ovaj naš, daleko poznat talent, stoji da bi se takva ostvarenja učinila“, kazao je Plenković.  

Govoreći o dojmovima iz Olimpijskog sela, premijer je čestitao organizatorima, kazavši da je kuća odabrana za naše sportaše jako lijepa te da ima dojam da su sportašice i sportaši zadovoljni uvjetima, smještajem i opremljenošću.

„Oni su svi motivirani, čekaju svoje dane kada izlaze na borilišta“, ocijenio je. Svima je zaželio uspjeh, naglasivši da imamo par pozicija u kojima smo favoriti poput, primjerice, vaterpolista koji su svjetski prvaci i viceprvaci Europe.

Kazao je da će nastojati pratiti sve sportove i dati potporu svim natjecateljima da ponovno osvojimo medalje na ovim Olimpijskim igrama.

„Otići ćemo danas na rukomet, Hrvatska igra protiv Japana. Ja nakon toga moram u Hrvatsku, ministar turizma će posjetiti više borilišta i biti s našim sportašicama i sportašima“, poručio je Plenković.

Kada je Olimpijada u tijeku, u svijetu bi trebao biti mir - olimpijsko primirje

Komentirao je je otvorenje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, kazavši da se Francuska zaista potrudila. 

„Sve je pažljivo isplanirano, osim vremenskih prilika. Pariz je pogodila velika kiša koja pada i danas i koja je, gledateljima uživo, donekle je umanjila doživljavaj ovog spektakla. Mislim da su se zaista potrudili, prvo otvaranje van stadiona. Bio je to pregled francuske i pariške povijesti i francuskih vrijednosti koje su ujedno postaje univerzalne“, rekao je hrvatski premijer.

Dodao je da je Pariz fascinantan grad, ponovivši da su organizatori napravili sjajan izbor, a činjenica da su sportaši brodovima plovili Senom je bila jako lijepa.

Na otvorenju je bilo jako puno lidera koji su zajedno proveli skoro cijelo popodne i, u neformalnom ozračju, razgovarali o brojnim aktualnim temama.

„Od globalne sigurnosne situacije do različitih bilateralnih kontakata. I poštovanje prema Francuskoj koja se potrudila za ovako lijep početak Olimpijskih igara“, istaknuo je, dodavši da bi, kada je Olimpijada u tijeku, trebao biti mir - olimpijsko primirje.



Pisane vijesti