Butković: Inzistirat ću da se utvrde sve okolnosti nesreće u Malom Lošinju

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a, gdje je komentirao nedavnu tragediju u kojoj su život izgubila trojica radnika Jadrolinije, kazavši da istraga još uvijek traje te da će inzistirati na odgovorima kako bi obitelji poginulih saznali pravu istinu. Osvrnuo se i na stanje flote Jadrolinije, istaknuvši kako je glavna zadaća ove tvrtke modernizacija brodova, što je proces koji traje, ali intenzivno se radi se na tome da flota bude što bolja i što novija.

Ministar je još jednom izrazio sućut obiteljima poginulih članova posade trajekta Lastovo te je zaželio brz oporavak ozlijeđenom pomorcu, i njegovom kolegi koji je hospitaliziran zbog doživljene psihičke traume.
 
Samu istragu nesreće u Malom Lošinju nije želio komentirati, kazavši kako ona još uvijek traje, a odvija se u dva pravca. Istražne radnje provodi policija, odnosno Državno odvjetništvo, pojasnio je ministar, a također se provodi i sigurnosna i upravna istraga od strane Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, odnosno lučke kapetanije.
 
Naglasio je da će kao ministar inzistirati na tome da sve nadležne institucije provedu potpuno neovisnu istragu, i da se utvrde sve okolnosti nesreće, te dodao kako nitko neće biti izuzet od odgovornosti, ako ona postoji.
 
„Izgubljena su tri ljudska života na nezapamćen način, i naša je dužnost da utvrdimo što se zapravo dogodilo“, poručio je Butković.
 
Osvrnuo se i na komentare vezano uz nedavanje izjave neposredno nakon nesreće, kazavši kako se resorno ministarstvo odmah u nedjelju, kada se nesreća dogodila, oglasilo priopćenjem, a on osobno se, kako je rekao, upravo zbog ozbiljnosti situacije, suzdržavao od javnog komentiranja okolnosti, što će činiti i dalje. Pojasnio je da se radi o izrazito ozbiljnoj situaciji da bi bilo tko, a pogotovo ministar, svojom izjavom utjecao na tijek same istrage.
 
Očevid još traje, istraga je u tijeku, provode se i izvidi kaznene odgovornosti, ponovio je, i pozvao sve da se suzdrže od bilo kakvih javnih istupa, istaknuvši još jednom da će se inzistirati na odgovorima i da obitelji poginulih saznaju pravu istinu.
 
Kontinuirani dijalog sa sindikatima pomoraca traje
 
Govoreći o dijalogu sa sindikatima pomoraca, Butković je rekao da se prije desetak dana u ministarstvu sastao s predstavnicima reprezentativnog sindikat temeljem njihovog zahtjeva te da kontinuirani dijalog sa sindikatima traje. Podsjetio je da su prije godinu dana potpisali kolektivni ugovor, a također su u stalnom dijalogu i oko unapređenja stanja u samoj Jadroliniji.
 
Istaknuo je kako je prerano govoriti o bilo čijoj odgovornosti za nesreću, budući da istraga i dalje traje, međutim, dodaje, kada budu poznate sve činjenice, ako se utvrdi odgovornost, svi odgovorni će biti sankcionirani.
 
Odgovarajući na upit o tehničkoj ispravnosti brodova u Jadrolinijinoj floti, rekao je da je najvažnija zadaća Uprave Jadrolinije modernizacija flote, međutim, to je proces koji traje.
 
Posljednjih nekoliko godina prosječna starost brodova smanjena je za osam godina, istaknuo je, podsjetivši kako su ove godine donijeli odluku o nabavci novih pet katamarana, i ti postupci su u tijeku.
 
Vlada je u to uključena, kazao je, i radimo sve da ta flota bude što bolja i što novija, pri čemu su nam na raspolaganju i europski fondovi, odnosno brodovi na alternativne pogone.
 
Broj nesreća na moru u posljednjih desetak godina smanjen za 20 posto
 
Upitan o eventualnim izmjenama u sigurnosnim standardima, Butković je odgovorio da sve nadležne institucije, i resorno ministarstvo i lučka kapetanija, kao i Hrvatski registar brodova, brinu o sigurnosti brodova i tehničkoj ispravnosti, i svi brodovi su redovno u remontu.
 
Što se tiče općenito stanja u našem pomorskom prometu, ministar je kazao kako je u ljetnim mjesecima povećan broj brodica te da tijekom sezone oko 170 tisuća raznih brodica i brodova plovi u našem moru.
 
Naglasio je da je broj nesreća na moru u posljednjih desetak godina smanjen za 20 posto, djelatnici lučkih kapetanija i policija su na terenu i prate situaciju, stoga sustav funkcionira unatoč povećanom prometu i radi se sve da se nesreće na samom moru što manje događaju.


Pisane vijesti