Glavina za Novu TV: Cilj je da Hrvatska bude cjelogodišnja turistička destinacija

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina u razgovoru za Dnevniku Nove TV komentirao je dosadašnju turističku sezonu te govorio o novom strateškom okviru i modelu  upravljanja u kojem razvijamo cjelogodišnji turizam.

„Imali smo izvanrednu predsezonu, glavni dio turističke sezone se vrtimo unutar par postotnih poena i to je nešto što je očekivano, nešto što je poželjno. Ja cijelo vrijeme komuniciram da što se tiče špice sezone mi više ne možemo tražiti nikakva povećanja", rekao je ministar Glavina, komentirajući podatke Hrvatske turističke zajednice prema kojima je u srpnju u jadranskim županijama boravilo 155 tisuća gostiju manje u odnosu na lani.

Baviti se upravljanjem, a ne više rastom
 
Dodao je i da ne želi prekomjerni turizam te da je cilj da Hrvatska bude cjelogodišnja turistička destinacija. Također, projekcije obećavaju izvanrednu posezonu.

"Možemo biti sigurni da ćemo na nivou godine imati jako dobre brojke, vjerojatno opet rekordne. I to nam je cilj. Mi idemo u jednom novom smjeru, s novim zakonom o turizmu, novim strateškim okvirom, s cijelim novim modelom upravljanja u kojem razvijamo cjelogodišnji turizam i distribuiramo turistički program", istaknuo je ministar.

Najgore je, smatra, kad je u nekoliko ključnih mjeseci izražena velika masovnost i kada se cijela infrastruktura napreže, pa tako i dostupnost radne snage. Treba raditi na tome, istaknuo je, da se od turizma živi cijele godine i da glavni dio sezone traje barem od šest do osam mjeseci.

"Vi danas imate popunjeno milijun i 100 tisuća kreveta, a malo manje od milijun je još praznih i to je tema kojom se mi ozbiljno bavimo“, poručio je, dodavši da se mora zaustaviti politika neprekidnog rasta.

„Novim pravilnicima omogućit će se destinacijama da donesu svoje pravilnike o broju apartmana“, kazao je.

"Želimo da i za deset godina budemo destinacija koja će jednako dobro živjeti od turizma, kao što živimo danas. Danas se moramo baviti upravljanjem, a ne više rastom", zaključio je Tonči Glavina.

Paziti na omjer cijene i kvalitete

Ministar je poručio da će se turistima prepustiti odluku o tome jesmo li preskupa destinacija, a on bi želio upozoriti na omjer cijene i kvalitete.

"Danas informacija putuje jako brzo. Dobra informacija, dobra slika se relativno lako plasira u javnost, ali ona negativna još lakše", kazao je i dodao da s cijenama moramo biti jako oprezni.

"Želimo biti premium destinacija, a ne destinacija masovnog turizma, ali moramo ispratiti odnos cijene i kvalitete", rekao je.

Upitan o poslovima iznajmljivanja smještaja za turiste kojima se bavi njegova obitelj, ministar je kazao da će se svi podaci vidjeti iz njegove imovinske kartice na kraju godine.

Izvor: Vlada / Nova TV

Pisane vijesti | Turizam