Plenković: Dubravka Šuica dat će kvalitetan doprinos u novom mandatu Europske komisije, uz punu podršku hrvatske Vlade

Nova Komisija imat će ogroman zadatak da jača i ekonomski i socijalno sve članice Europske unije, da bude na visini zadatka svih izazova, da nastavi dalje sa snažnom podrškom Ukrajini, i financijskom i ekonomskom i humanitarnom i vojnom, a mi ćemo dati svoj doprinos. Dubravka Šuica i u toj novoj Komisiji dat će svoj vrlo kvalitetan doprinos, poručio je danas premijer Plenković predstavljajući pred Odborom za europske poslove Hrvatskoga sabora njezinu kandidaturu i izrazivši joj punu podršku uime hrvatske Vlade. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je danas na 2. sjednici Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora kandidatkinju Republike Hrvatske za članicu Europske komisije, Dubravku Šuicu, u novom mandatnom razdoblju od 2024.-2029.
 
Podsjetio je da je Vlada na svojoj sjednici 1. kolovoza predložila gospođu Šuicu za drugi mandat u Europskoj komisiji, a danas je prigoda da se na Odboru za europske poslove raspravi o toj kandidaturi.
 
Istaknuo je da je Dubravka Šuica po četvrti put izabrana u Europski parlament na nedavno održanim izborima, a na temelju ogromnog iskustva kojeg ima u prethodnom petogodišnjem mandatu potpredsjednice Komisije za demokraciju i demografiju predlaže se za još jedan mandat u Europskoj komisiji Ursule von der Leyen, koja je također dobila drugi mandat nedavno u Europskom parlamentu, i to uz podršku i pučana i socijalista i liberala i zelenih.
 
Pitanje demografije uvršteno u europske institucije na temelju inicijative Hrvatske
 
Uz dosadašnju političku karijeru gospođe Šuice, koja je bila dugogodišnja gradonačelnica Dubrovnika, saborska zastupnica, europska zastupnica i europska povjerenica, premijer je  podsjetio da je gospođa Šuica i potpredsjednica Europske pučke stranke te potpredsjednica žena europskih pučana i u potpunosti je uključena u sve aktivnosti na europskoj razini.
 
Njezin dosadašnji portfelj, demokracija i demografija, za Hrvatsku je posebno važan, istaknuo je predsjednik Vlade podsjetivši da je prvi puta i uvršten u europske institucije na temelju hrvatske inicijative.
 
Do tada demografija uopće nije bila tretirana u institucijama Europske unije, a Komisija Ursule von der Leyen bila je prva koja je to prepoznala i danas o toj temi, koja je horizontalni problem današnje Europe, govore svi.
 
Zato je u svom mandatu, dodao je, gospođa Šuica pripremila niz strateških dokumenata.
 
Važno je da mjerama politika na nacionalnoj razini, poduprtim mjerama na europskoj razini, zajednički ostvarimo napore u suzbijanju negativnih trendova, poručio je premijer Plenković.
 
Pitanje zaštite i jačanja demokracije posebno važno u izazovnim vremenima za Europu 
 
Govoreći o drugoj temi kojom se gospođa Šuica bavila u prethodnom mandatu, a to je pitanje demokracije, i to njezinog jačanja, pa čak i zaštite demokratskih načela Europske unije, premijer Plenković istaknuo je uspješnu Konferenciju o budućnosti Europe, veliki konzultativni proces u koji su bili uključeni svi europski građani.
 
Ta je tema posebno važna i zbog uplitanja vanjskih aktera u demokratske procese unutar Europske unije, što je vidljivo u svim državama članicama. Podsjetio je da je i predsjednica Europske komisije naglasila da je potreban svojevrsni demokratski štit za Europu jer se uplivom novih tehnologija nastoji utjecati na volju građana pa time i na izborne procese pa u konačnici i na upravljanje.
 
"Siguran sam da će gospođa Šuica sa svojim velikim iskustvom, u suradnji s Vladom, nastaviti djelovati sinergijski na jačanju Hrvatske", poručio je premijer Plenković.
 
Hrvatskoj smo omogućili najveća sredstva za veliki razvojni skok u svim područjima
 
Istaknuo je da je prethodnih pet godina bilo nevjerojatno i za Hrvatsku i za Europu i za svijet, podsjetivši na krizu uzrokovanu pandemijom Covida-19 te energetsku krizu i ostale posljedice ruske agresije na Ukrajinu.
 
Pritom je Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, uspjela ostvariti svoj cilj dublje integracije članstvom u Schengenskom prostoru i europodručju čime je osnažila svoj međunarodni položaj.
 
Iskoristili smo do maksimuma sve ono što nam je instrument EU iduće generacije omogućio, dodao je premijer, podsjetivši na to da smo uz redovita sredstva iz europskog proračuna vrijedna oko 15 milijardi eura u sedam godina, imali na raspolaganju još oko 10,5 milijardi eura.
 
"Time smo Hrvatskoj omogućili najveća sredstva za veliki razvojni skok u svim područjima, uključivši i obnovu Zagreba i Banovine od potresa", naglasio je.
 
Hrvatske je, kao jedina zemlja uz Njemačku, uključena na četiri transeuropska prometna koridora, što je stvorilo preduvjete za međunarodno financiranje i obnovu hrvatske prometne infrastrukture.
 
Hrvatska će dati svoj doprinos u rješavanju izazova koji su pred novom Komisijom
 
Što se tiče nove Komisije, premijer Plenković kazao je kako se prema predloženim kandidatima vidi da će ona dijelom biti Komisija kontinuiteta, a dijelom će to biti nove povjerenice i povjerenici.
 
"Imat će ogroman zadatak da jača i ekonomski i socijalno sve članice Europske unije, da bude na visini zadatka svih izazova, da nastavi dalje sa snažnom podrškom Ukrajini, i financijskom i ekonomskom i humanitarnom i vojnom, a mi ćemo dati svoj doprinos", poručio je premijer Plenković istaknuvši kako će gospođa Šuica i u toj novoj Komisiji dati svoj vrlo kvalitetan doprinos i izrazivši joj punu podršku uime hrvatske Vlade.

Pisane vijesti