Plenković: Nove mjere pomoći građanima vodit će računa o najugroženijima, a bit će prilagođene novim okolnostima

Na početku sjednice Vlade, premijer Plenković najavio je usklađivanje mirovina iznad sedam posto od 1. srpnja te zakonske izmjene kojima će se promijeniti formula izračuna mirovina i uvesti godišnji dodatak. Vlada ovime nastavlja politiku kvalitetnog položaja i materijalnih prava umirovljenika, istaknuo je. Izvijestio je da se turistička sezona odvija u skladu s očekivanjima, da su od početka godine porasli dolasci turista i noćenja i da će prihodi od turizma biti veći nego lani. Najavio je novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, kazavši kako će on i dalje voditi računa o najugroženijim skupinama, a bit će prilagođen novim okolnostima. Naglasio je da su dosadašnji paketi mjera ostvarili svoj primarni cilj očuvanja socijalne kohezije u vremenu najveće energetske krize.

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, prvu nakon kraće ljetne stanke, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko tema koje su u proteklim danima bile u fokusu.
 
I ovom je prigodom još jednom izrazio sućut obiteljima poginulih pomoraca Jadrolinije u nesreći koja se dogodila na Lošinju, zaželjevši oporavak ozlijeđenome pomorcu koji je zbrinut u KBC-u Rijeka.
 
Žalimo zbog strašne tragedije na trajektu Lastovo i očekujemo da istraga utvrdi sve činjenice
 
"Izražavamo žaljenje zbog ove strašne tragedije i naravno da očekujemo da istraga utvrdi sve činjenice oko ove nesreće na trajektu Lastovo kako bi se mogla utvrditi i odgovornost za nesreću", poručio je.
 
Zahvalio je Upravi Jadrolinije na odlukama o potpori obiteljima poginulih pomoraca.
 
Govoreći o protupožarnoj sezoni, premijer Plenković zahvalio je svim vatrogascima, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, Civilnoj zaštiti, policiji i vojsci te svim sastavnicama Domovinske sigurnosti i jedinicama lokalne samouprave na zalaganju, požrtvovnosti i reakciji na niz požara. Posebno je zahvalio i pilotima kanadera i air-traktora koji su imali ogroman broj letova.
 
Najvažnije je da nakon ovakve intenzivne požarne aktivnosti nema ozlijeđenih i da su objekti sačuvani, istaknuo je i dodao kako se sve one koji podmeću požare treba najstrože sankcionirati.
 
Rezultati turističke sezone svjedoče o realizaciji koncepta cjelogodišnjeg i održivog turizma  
 
Što se tiče turističke sezone, premijer Plenković kazao je da se ona odvija u skladu s očekivanjima.
 
Od početka godine, naveo je, ostvareno je 15,3 milijuna dolazaka i 79,3 milijuna noćenja, što je tri posto više dolazaka i jedan posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
 
Pritom je u obalnim županijama ostvareno dva posto više noćenja i jednak broj noćenja, dok kontinentalne županije bilježe pet posto više dolazaka i četiri posto više noćenja.
 
Istaknuvši da je predsezona bila rekordna te da se očekuje odlična posezona, premijer Plenković poručio je kako itekako vidljiv koncept cjelogodišnjeg i održivog turizma.
 
Prema inicijalnim podacima fiskalizacije, dodao je, i prihodi od turizma bit će viši nego što je to bilo lani.
 
Obilježen je 12. kolovoza Svjetski dan mladih, a premijer je u tom kontekstu naveo da su mladi važan segment svakog društva te da će Vlada svim svojim politikama nastojati i dalje pridonositi razvoju mladih, njihovom uključivanju na tržište rada, obrazovanju, demografskoj politici i politici standarda, mentalnog zdravlja i stambenoj politici.
 
Svim hrvatskim olimpijcima još jednom je čestitao na sudjelovanju na Olimpijskim igrama u Parizu kao i na osvajanju medalja, a sportašicama i sportašima koji će sudjelovati na Paraolimpijskim igrama zaželio je puno uspjeha u natjecanjima.
 
Vlada i službeno predložila Dubravku Šuicu za članicu Europske komisije
 
U utorak je pred Odborom za europske poslove u Hrvatskom saboru predstavljena kandidatkinja Republike Hrvatske za članicu Europske komisije, Dubravku Šuicu, koja je i trenutna potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, a na današnjoj sjednici Vlada će donijeti i formalnu odluku o njezinoj kandidaturi.
 
Od ostalih aktivnosti na kojima su članovi Vlade sudjelovali tijekom ljeta izdvojio je proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te obljetnice Oluje, Sinjsku alku, Maraton lađa te proslavu Velike Gospe.
 
Nakon rezimea ljetnih aktivnosti, premijer Plenković najavio je nekoliko krupnih tema kojima će se Vlada baviti u sljedećim tjednima.
 
Rebalans proračuna, novi krug porezne reforme i usklađivanje mirovina
 
Najavio je rebalans proračuna, kazavši da se radi o redovitoj aktivnosti s ciljem da se sve važne političke aktivnosti nastave realizirati i financirati te da istodobno proračunski okvir bude takav da se održi glavna odlika ove Vlade, a to je odgovorno upravljanje javnim financijama koje je u konačnici Hrvatskoj dalo i izuzetno visok međunarodni kredibilitet što je dovelo do najvišeg investicijskog kreditnog rejtinga u povijesti zemlje.
 
Predstavit će se i novi krug porezne reforme kao i Nacionalni plan stambene politike, što je najvažnije pitanje za priuštivo stanovanje hrvatskih obitelji, a osobito mladih.
 
Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje donijet će odluku o usklađivanju mirovina od 1. srpnja, kazao je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da će ta stopa usklađivanja biti iznad sedam posto, naglasivši da će Vlada nastaviti s politikom kvalitetnijeg položaja i materijalnih prava umirovljenika.
 
Zakonskim izmjenama uredit će se formula izračuna mirovina sa 70:30 na 85:15 te osigurati i godišnji dodatak na mirovine.
 
Dosadašnji paketi mjera ostvarili glavni cilj - očuvanje socijalne kohezije u vremenu najveće energetske krize
 
Što se tiče paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu, premijer Plenković kazao je kako Vlada razmatra iduće korake.
 
Uvažavat ćemo i promijenjene okolnosti, jer su mjere koje imamo na snazi već dvije i pol godine, rekao je pojasnivši kako će nove mjere biti prilagođene novim okolnostima.
 
"Vodit ćemo računa o najugroženijim skupinama, ali jednako tako uzet ćemo u obzir i činjenice da je širi kontekst politike Vlade, ali i situacija na tržištu i gospodarstvu, kao i  europski kontekst, takav da se postupno ide ka smanjenju mjera i paketa koji su do sada donošeni", kazao je predsjednik Vlade istaknuvši da su dosadašnji paketi mjera uspjeli ostvariti cilj zbog kojeg su donošeni, a to je očuvanje socijalne kohezije u vremenu najveće energetske krize.
 
Prosječna neto plaća u lipnju 1.315 eura, čak 75 posto viša nego na početku mandata Vlade 2016. godine
 
Nastavit će se i aktivnosti usmjerene ka smanjenju inflatornih pritisaka, dodao je.
 
U tom je kontekstu naveo da je u lipnju prosječna neto plaća iznosila 1.315 eura, što je 11,6 posto više nego u lipnju prošle godine, a čak 75 posto više nego 2016. godine.
 
Nastavljaju se i aktivnosti vezane za članstvo Hrvatske u OECD-u, a taj bi se proces trebao okončati za otprilike godinu i pol dana.
 
Rješavanje pitanja kratkoročnog najma u stambenim zgradama
 
Što se tiče današnje sjednice Vlade, izdvojio je tri zakona. Prvi se odnosi na upravljanje i održavanje zgrada, s ciljem unaprjeđenja kvalitete života stanara stambenih zgrada.
 
Uvodi se pojam zajednice suvlasnika, koji će imati pravnu osobnost, dobit će i svoj OIB, a time će se ubrzati upravni i sudski postupci, olakšati prijava za fondove za obnovu i niz drugih ulaganja, a uvodi se mogućnost ugradnje liftova.
 
Taj će zakon regulirati i pitanje kratkoročnog najma u stambenim zgradama te najam za radnike, za što će ubuduće biti potrebno prikupiti suglasnost 80 posto suvlasnika, uključivši i suglasnost neposrednih susjeda.
 
Tu su i izmjene Zakona o građevinskoj inspekciji i Zakona o komunalnom gospodarstvu.
 
Sutra će se obilježiti Europski dan sjećanja na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima odajući poštovanje nacističkog, fašističkog i komunističkog režima, kazao je premijer.
 
Na kraju je kazao da će Vlada dati pokroviteljstvo za košarkašku utakmicu između hrvatske reprezentacije i svjetskih zvijezda, posvećenu rođendanu Dražena Petrovića, koja će biti održana u Zagrebu 5. rujna.



Pisane vijesti