Plenković: Doprinos hrvatske diplomacije izuzetno važan u ostvarivanju ključnih strateških ciljeva

U Zagrebu se održava dvodnevna godišnja Konferencija veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske. Prvi dan Konferencije završio je svečanim prijemom, u sklopu kojega je otvorena izložba pod nazivom „Solidarnost s Ukrajinom“ na inicijativu Ukrajinske pošte, a u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske pošte.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je izložbu poštanskih maraka niza zemalja pod naslovom "Solidarnost s Ukrajinom", koje su izdane povodom ruske agresije i početka rata u Ukrajini te je tom prigodom naglasio koja su očekivanja od hrvatske diplomacije u sljedećem razdoblju.

„Zajednički smo ostvarili ključne strateške ciljeve u proteklih nekoliko godina, doprinos hrvatske diplomacije bio je izuzetno važan, koristan, i onaj pravi, fini dio mehanizma cijelog državnog aparata“, kazao je premijer, i dodao kako želi da entuzijazam, rad i iskustvo hrvatskih diplomata pridonesu međunarodnom pozicioniranju Hrvatske.

Istaknuo je kako glas naših diplomata u međunarodnim organizacijama treba biti vidljiv, a stajališta koja zastupamo jasna, i utemeljena na međunarodnom pravu i na našim nacionalnim interesima.

„Posebno želim u sljedećih godinu i pol dana da mnogi od vas koji ste akreditirani u zemljama OECD-a date svoj snažan doprinos da ostvarimo i taj zadnji strateški cilj međunarodnih organizacija koji je pred nama, a da u vašim svakodnevnim aktivnostima budete na pomoć hrvatskim državljanima“, poručio je Plenković.

Hrvatska kao akter u europskom i svjetskom poretku pridonosi multilateralizmu

„Sadašnji trenutak u međunarodnoj zajednici vrlo je delikatan“, rekao je nakon Konferencije u izjavi za medije ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, i dodao kako u današnjoj globalnoj političkoj areni svjedočimo mnogim krizama, od Ukrajine, Bliskog istoka i Afrike, a koje se reflektiraju i na Hrvatsku, kao jednog od aktera u europskoj i svjetskoj politici.

Istaknuo je da je svjetski poredak zapravo rezultat narušenog međunarodnog prava ruskom agresijom na Ukrajinu te pokazuje kako posljednjih godina klasični tradicionalni geostrateški imperativi jačaju, dok multilateralizam slabi.

„Kada u Hrvatskoj prepoznajemo sve ove trendove, moramo imati u vidu činjenicu i naše djelovanje, jer Hrvatska je ipak akter u europskom i svjetskom poretku, i pridonosi multilateralizmu i vrijednostima za koje se opredijelila, tako da naši veleposlanici i diplomati trebaju čuti smjernice i instrukcije kada je u pitanju naše vanjskopolitičko djelovanje“, pojasnio je ministar.

Spomenuo je i, kako je kazao, naše vrlo nemirno susjedstvo - Zapadni Balkan, za koji je rekao da je podložan geostrateškom nadmetanju trećih zemalja i malignom utjecaju te dodao da je uloga Hrvatske tu izuzetno važna.

„Ostvarili smo sve svoje vanjskopolitičke ciljeve, sada je nama u interesu raditi na stabilnosti našeg susjedstva kako bi i to susjedstvo ostvarilo europsku perspektivu“, naglasio je.
 

Pisane vijesti