Zahvaljujući Vladinim paketima mjera, hrvatsko gospodarstvo, građani i institucije nisu osjetili energetsku krizu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u današnjoj izjavi medijima rekao kako traju konzultacije na razini Vlade o paketu mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, nakon čega će o tom paketu razgovarati i sa socijalnim partnerima i s drugim akterima. Podsjetio je kako je Vlada u zadnje 2,5 godine s paketima mjera vrijednim 7,7 milijardi eura napravila više nego mnoge druge vlade u Europskoj uniji, s obzirom na to da hrvatsko gospodarstvo, građani i institucije nisu osjetili energetsku krizu.
 

Traju konzultacije na razini Vlade o paketu mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, izvijestio je Plenković, i dodao kako će potom o tom paketu razgovarati i sa socijalnim partnerima i s drugim akterima.
 
Podsjetio je kako je Vlada u zadnje 2,5 godine s paketima mjera vrijednim 7,7 milijardi eura napravila više nego mnoge druge vlade u Europskoj uniji, s obzirom na to da hrvatsko gospodarstvo, građani i institucije nisu osjetili energetsku krizu.
 
Poručio je, također, i kako će sada učiniti sve da povećanja cijena budu podnošljiva. 
 
Osuđujem svako nasilje

Premijer je osudio napade na strane radnike, kazavši kako ga svako nasilje zabrinjava te da osuđuje svako nasilje, uključujući i nasilje nad stranim radnicima, uz poruku kako našoj zemlji trebaju strani radnici, posebice u graditeljstvu, turizmu, prometu i uslugama.
 
"Važno je da imamo precizan zakonski okvir i da boravci stranaca koji dolaze ovamo raditi budu regulirani, a da se incidenti svedu na najmanju moguću mjeru", rekao je.
 
Osvrnuo se i na događanja u brodogradilištu 3. Maj, istaknuvši da ovo riječko brodogradilište funkcionira zahvaljujući podršci koju mu je davala njegova Vlada i on osobno.
 
Podsjetio je i kako je upravo to brodogradilište, u trenutku kada mu je prijetio stečaj, uspjelo izgraditi četiri ogromna broda, a sada grade sestrinski brod za kanadskog naručitelja, koji je namijenjen za plovidbu po velikim jezerima.
 
Markić imao potporu i za treći mandat

Na upit novinara o radu vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniela Markića, premijer je njegov rad ocijenio odličnim.
 
On je imao potporu i za treći mandat, podsjetio je Plenković, ali mu je Zoran Milanović odbio dati treći mandat, da bi mu danas dao odličje, te dodaje kako je to sve skupa smiješno.
 
Premijer je komentirao i uhićenje "hrvatskog špijuna" u Beogradu, kratko kazavši kako još uvijek nemamo konkretne informacije te da tragamo za imenom i prezimenom.
 
Hrvatska nije nabavljala Black Hawkove da bi služili kao taksi

Referirajući se na medijske navode prema kojima predsjednik Republike traži od Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) da se provjeri kuda cure informacije oko njegovih letova zrakoplovom, odnosno helikopterom, Plenković je rekao da ne zna ništa posebno o tome, dodajući da mu se čini kako Milanović sada malo mijenja uloge.
 
Ono što je tu bitno je, naglasio je premijer, da Hrvatska nije nabavljala Black Hawkove kako bi služili kao taksi.
 
„To je cijela bit ovoga i važno je da to hrvatski ljudi znaju“, poručio je.
 
Oružane snage su tu, njihova uloga nije ni da prate ni da štite, zato postoji Ministarstvo unutarnjih poslova, ističe Plenković, uz napomenu kako ne vidi da itko drugi tako lakonski poseže za sredstvima koja nisu taksi, a pripadaju Hrvatskoj vojsci.

Pisane vijesti