Ključne teme u trećem mandatu – postizanje višeg ekonomskog i socijalnog standarda hrvatskih građana

„Dvije kapitalne teme koje će Vlada lansirati u javnost u sljedećim mjesecima bit će strategija stambene politike na kojoj radi radna skupina te novi krug porezne reforme. Mi smo u našem programu uoči izbora kazali da će se akcent s oporezivanja rada prebacivati na oporezivanje imovine", poručio je predsjednik Vlade Plenković u Varaždinu nakon obilaska Špancirfesta. 

„Veliko je zadovoljstvo danas biti na još jednom Špancirfestu u Varaždinu, gdje je prekrasna atmosfera, jako puno ljudi. Prošli smo gradom, vidjeli veliki broj izlagača, čuli smo da je sjajna atmosfera, puno koncerata, kulturnih programa, puno gostiju, posjetitelja u Varaždinu”, rekao je premijer.

Istaknuo je kako je danas održan prvi sastanak parlamentarne većine nakon ljetne stanke te da su govorili o nizu tema.

"Ključne teme u trećem mandatu bit će uokvirene u viši ekonomski i socijalni standard hrvatskih građana.  To znači njihove plaće, primanja i njihove mirovine. Sve što ćemo činiti i što radimo je da i taj standard i dalje unaprjeđujemo kao što smo činili u prva dva mandata“, kazao je Plenković.

Odlična turistička sezona nedvojbeno donosi veći prihod

Premijer se osvrnuo na najnoviji podatak o rastu BDP-a u drugom tromjesečju za 3,3 posto na godišnjoj razini, kazavši da su podaci o turističkoj sezoni odlični te je nedvojbeno da će biti i veći prihod, što znači da će i treći kvartal biti itekako pozitivan.  

"Tradicija je da je četvrti kvartal uvijek snažan i to nam daje za pravo da ćemo u ovoj godini vjerojatno ostvariti upravo ono što je Vlada prognozirala, a to je rast BDP-a od 3,5 posto i time ćemo biti sigurno među dvije, tri države članice EU sa najvećim rastom", rekao je Plenković.

To je, dodao je, važno jer bi na taj način Hrvatska s aktualnog prosjeka razvijenosti od 76 posto europskog BDP-a mogla već ove godine skočiti na 77,5 posto te doći na prosjek od 80 do 82 posto do 2028. godine.

Priuštivo stanovanje i porezna reforma

Druga tema, najavio je premijer, je pitanje priuštivog stanovanja.

"Dvije kapitalne teme koje će Vlada lansirati u javnost u sljedećim mjesecima bit će strategija stambene politike na kojoj radi radna skupina, brojni stručnjaci i akteri na temelju podloga stručnjaka, znanstvenika i koju će uskoro dovršiti i predstaviti javnosti, potpredsjednik Bačić i cijela Vlada, a druga je novi krug porezne reforme“, najavio je predsjednik Vlade, podsjetivši da je u programu, uoči izbora, kazano da će se akcent s oporezivanja rada prebacivati na oporezivanje imovine. 

Konstatirao je da Hrvatska bilježi rast cijena kvadrata stambenog prostora, a rastu i cijene najma te poručio kako žele svojim politikama stvoriti preduvjete da najam postane priuštiv, kao i da kupovna cijena kvadrata stana bude priuštivija nego što je danas. 

"Jedan od načina kako da to učinimo je transformacija onoga što danas zovemo porezom na kuće za odmor, i to je cijela bit. Mi ćemo još obaviti nekoliko razgovora, konzultativnih, i na razini Vlade i na razini parlamentarne većine, i paket koji je danas dobio načelnu podršku praktički svih naših kolega u parlamentarnoj većini, zahtjeva još jedno čitanje", rekao je i najavio da će uslijediti javno savjetovanje te dva čitanja u Saboru.

Premijer je izrazio uvjerenje kako će se iznaći rješenje koje će biti dobro za građane, uz napomenu da se adresira problem od oko 600.000 praznih stanova ili kuća u Hrvatskoj.

“Imamo previše praznih stanova koji se ne koriste i cijene su visoke i mi kao Vlada moramo mjerama naše politike stvarati preduvjete da rješavamo to pitanje”, dodao je.

Korištenje helikoptera je ruganje javnosti, objašnjenje je bizarno

Upitan o izborima u Domovinskom pokretu, kazao je da je u kontaktu s predsjednikom stranke Penavom, a razgovarao je i s Radićem.

„Obojica su decidirani i čvrsti u podršci u radu Vlade, to je za nas najbitnije, a u njihove unutarnje procese nitko iz HDZ-a se nije miješao niti će se miješati,” poručio je.

Osvrnuo se na korištenje vojnih helikoptera za putovanja predsjednika Milanovića okarakteriziravši to ruganjem hrvatskoj javnosti, a bizarnošću objašnjenje Ureda predsjednika o tome da je to pitanje sigurnosti.

"Imam skromno iskustvo od osam godina biti predsjednikom Vlade i biti štićena osoba, i moram priznati da od ljudi koji su zaduženi za moju sigurnost još nikad nisam dobio savjet da nekud idem helikopterom. Da je u pitanju netko iz HDZ-a, SDP bi poslao puno prijava Povjerenstvu za sukob interesa ili bi Povjerenstvo samoinicijativno otvorilo predmet već na temelju medijskih napisa", izjavio je premijer. 

Bizarnim je nazvao objašnjenje Ureda predsjednika o razlozima korištenja helikoptera.

"Blackhawkovi nisu taksiji, Milanović nije jedina štićena osoba u Hrvatskoj, ima nas popriličan broj. Ja ne znam za nikog drugog tko iz dokolice ili nečijeg savjeta koristi helikoptere", naglasio je Plenković.

Primorac ima sve kvalifikacije za pobjedu, bit će predsjednik koji poštuje Ustav i vladavinu prava

Predsjednik Vlade obišao je Špancirfest u društvu domaćina -župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja te direktorice Turističkog ureda gradske Turističke zajednice Jelene Toth,. Tu su bili i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan.

Potom je u hotelu Turist predstavi kandidata za predsjednika Republike Dragana Primorca koji je, kazao je Plenković, u prvih mjesec dana od isticanja kandidature obišao brojne krajeve Hrvatske.

Smatra da su reakcije ljudi i podrška koju Primorac dobiva sjajni te dodao da HDZ u svim županijama čvrsto podržava njegovu kampanju i da će to činiti i u budućim mjesecima. 

„Vjerujemo da će Hrvatska u razdoblju koje je pred nama dobiti predsjednika koji poštuje Ustav, vladavinu prava, koji će Hrvatsku čvrsto pozicionirati u zapadni transatlantski krug u kojem želimo biti, koji će vratiti kvalitetne, normalne odnose između ključnih institucija vlasti i doprinijeti civiliziranom i kulturnom dijalogu na političkoj sceni”, zaključio je Plenković.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković