Bačić: Povećanjem ponude smanjiti cijene najma i stanova na tržištu

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić najavio je kako je cilj u Hrvatskoj koja ima 2,38 milijuna stanova, od kojih se 958 tisuća, odnosno 40 posto, ne koristi za stanovanje, raznim mjerama staviti na tržište, povećati ponudu i smanjiti cijene najamnine i stanova.

Tu su mjere zemljišne, porezne, financijske i ekološke politike kako bi se u prvotnu funkciju stavile stambene jedinice koje to sada nisu, rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Bačić novinarima nakon Vladine sjednice.
 
Napomenuo je da je 595 tisuća stambenih jedinica prazno, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske elektroprivrede, 231 tisuću njih se koristi za kratkoročni najam i nisu u funkciji stanovanja, već ih se 115 tisuća koristi za obavljanje određene djelatnosti (odvjetnički uredi, ordinacije, saloni, galerije).
 
Pojasnio je kako se porez ne bi plaćao na nekretnine u kojima građani stanuju u svome mjestu prebivališta kao ni na stambene jedinice u dugoročnom najmu, a plaćao bi se na one koje su u kratkoročnom najmu te dodao da će to razraditi Ministarstvo financija.
 
Za prvu nekretninu samo komunalna naknada
 
Prva nekretnina podrazumijeva plaćanje samo komunalne naknade, rekao je Bačić. Također je kazao kako se porez ne bi plaćao na stambene jedinice koje nisu osposobljene za stanovanje, jer nemaju potrebnu infrastrukturu, primjerice nisu spojene na električnu mrežu ili vodoopskrbu, odnosno nisu i ne mogu biti useljive.
 
Jedinice lokalne samouprave su osposobljene te znaju proceduru i način donošenja odluka, kako i na koji način će se definirati i provoditi porez na nekretnine jer to iskustvo imaju iz već uspostavljenih poreza na kuće za odmor, ustvrdio je Bačić.  
 
Nije želio spekulirati kolika bi mogla biti stopa novog poreza na nekretnine, potvrdivši da su radili određene projekcije zajedno s Ministarstvom financija, ali slijedi još jedna runda analize cijena i prihoda.
 
Najavio je da će se s tim podatkom izaći u javnost kada bude u potpunosti definiran i upućen u javno savjetovanje.
 
Među najvišim dužnosnicima ne bi trebalo biti onih prvog i drugog reda
 
Upitan o korištenju resursa Ministarstva obrane i Hrvatske vojske od strane predsjednika Republike, Bačić je rekao kako ne zna tko je tu temu otvorio i kome bi to odgovaralo, no da među najvišim dužnosnicima ne bi trebalo biti onih koji su prvog i drugog reda.
 
Transparentnost koja se traži od članova Vlade i dužnosnika vladajuće većine trebala bi se odnositi i na predsjednika Republike Hrvatske, smatra Bačić i dodaje kako ne bi trebalo biti problema s transparentnosti o svim njihovim aktivnostima, pravima i obvezama.
 
Napomenuo je kako može razumjeti da su predsjednikova putovanja prije četiri godine klasificirana zbog sigurnosnih razloga, ali ne vidi razloga da se ti podaci ne objave 8 do 15 dana nakon putovanja u službenoj funkciji bilo kojim resursom MORH-a ili Hrvatske vojske.
 
Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti