Za poduzetničku zonu Nemetin država darovala zemljište vrijedno 12,9 milijuna eura

Ugovor o darovanju 36 hektara državnog zemljišta, vrijednog 12,9 milijuna eura za daljnji razvoj osječke poduzetničke zone "Nemetin" osječkom je gradonačelniku Ivanu Radiću uručio potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić.

Bačić je istaknuo da grad Osijek ne bi mogao biti primatelj ovakvog zemljišta, da svoje poduzetničke zone nije isplanirao, izgradio i realizirao na predviđeni način. To govori da su dosadašnje aktivnosti Gradske uprave u ovom segmentu uspješno završene, pa je grad mogao podnijeti zahtjev za darovanjem dodatnih 36 hektara, rekao je Bačić.

Izvijestio je kako je na sastanku s Gradskom upravom dogovoreno pokretanje postupka javne nabave za izgradnju višestambenih zgrada, s ukupno 206 stanova, po modelu poticane stanogradnje, gdje je planirana cijena kvadratnog metra 1.300 eura, što smatra iznimno prihvatljivom cijenom.

Pretpostavljam da bi javni natječaj mogli objaviti krajem rujna ili početkom listopada, i time osigurati novi 206 stanova u Osijeku, koji je jedini od velikih gradova u Hrvatskoj ušao u projekt poticane stanogradnje, kako bi u suradnji s državom izgradio nove stanove s prihvatljivom cijenom, kazao je ministar Bačić.

Osijek bilježi rekordno visoku zaposlenost 

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako grad Osijek ispunio zakonske pretpostavke jer je šest gradskih poduzetničkih zona dostiglo popunjenost od preko 50 posto, pa su se stekli uvjeti za darovanjem novog državnog zemljišta od 36 hektara.

Napomenuo je kako već ima zainteresiranih za zemljište koje je danas darovano, a nakon donošenja potrebnih odluka na Gradskom vijeću, slijedi komunalno opremanje i parceliranje ovoga dijela zone, koje će se potom ponuditi na natječaju zainteresiranim ulagačima.

Zona "Nemetin" se razvija, uskoro će s radom započeti proizvodni pogon američke tvrtke "Jabil", a tu je i investicija njemačke tvrtke IMS Gear čije će prvo postrojenje izvan Njemačke biti upravo u Osijeku, istaknuo je Radić. Dodao je kako Osijek u ovom trenutku bilježi rekordnu visoku zaposlenost jer na području grada radi 52.430 ljudi što je u odnosu na 2021. godinu kada je preuzeo dužnost, 2.900 zaposlenih više.

Radić je potvrdio kako je na sastanku u Gradskoj upravi dogovorena izgradnja  APN stanova u Osijeku, jer APN ima svoje zemljište u Vinkovačkoj ulici, a grad Osijek će sudjelovati u izgradnji 206 takvih stanova, čija se vrijednost procjenjuje na 23 milijuna eura.

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti