Sedmi paket mjera od gotovo 250 milijuna eura za zadržavanje niske cijene energije i zaštitu najranjivijih u društvu

Današnja sjednica Vlade je posebno važna stoga što Vlada predstavlja sedmi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, čija je vrijednost gotovo 250 milijuna eura i koji ima dva ključna prioriteta - zadržati nisku cijenu energije i zaštititi najranjivije u društvu, naglasio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u svom uvodnom obraćanju.

U protekle tri godine, u kontekstu energetske krize, Vlada je uspjela zadržati nisku cijenu energije i time omogućiti normalno funkcioniranje svih hrvatskih kućanstava. Pomoć se odnosila i na mikro, male i srednje poduzetnike, pa i velike gospodarstvenike na početku energetske krize kad su cijene bile izrazito visoke, a naročito je bila vidljiva u institucijama javnoga i nevladinoga sektora te je omogućila da društvo i gospodarstvo prođu kroz krizu sa što manje poteškoća.
 
Drugi prioritet Vlade je štititi one najranjivije kojima svako poskupljenje cijena i kontekst  višestrukih kriza otežava njihov ekonomski i socijalni položaj i utječe na njihov standard. ''To su dva politička prioriteta Vlade'', naveo je Plenković te dodao da je cijeli paket predstavljen i koalicijskim partnerima koji su mu svi dali podršku pri čemu je kao posebno važnu istaknuo podršku Hrvatske stranke umirovljenika za dio koji se odnosi na umirovljenike.
 
Prije nego što će usvojiti sedmi paket mjera Vlada se, kao što je to bila praksa i do sada, konzultirala sa širokim krugom aktera pa je tako paket predstavljen i socijalnim partnerima na sastancima sa predstavnicima triju sindikalnih središnjica, predstavnicima gospodarske, obrtničke i poljoprivredne komore, udruge poslodavaca, a obavljene su konzultacije i sa predstavnicima Zajednice županija, Udruge gradova, Zajednice općina.
 
102 milijuna eura subvencija za struju i 35 milijuna za plin
 
Što se tiče struje, s obzirom da se mijenjaju okolnosti na europskim i globalnim tržištima, Vlada će nastaviti i dalje subvencionirati kućanstva te javni i neprofitni sektor, mikro, male i srednje poduzetnike. No, na razini Europske unije postupno se sve države povlače iz politike intervencionizma i potpore građanima i gospodarstvu pa je stoga dogovoreno da dođe do određenog povećanja cijena struje od ukupno deset posto kroz šest mjeseci.
 
''To povećanje išlo bi u dvije faze - za studeni bi računi bili veći oko 6,5 posto, a ostatak povećanja bi bio početkom iduće godine. Da nema mjera, prosječna zamišljena potrošnja jednog kućanstva je 584 eura, sa mjerama Vlade 482 eura. Godišnja ušteda tako iznosi 102 eura i to je značajno subvencioniranje'', pojasnio je premijer te naveo da je vrijednost ove mjere oko 102 milijuna eura.
 
Kada je riječ o plinu, zahvaljujući mjerama Vlade, na primjeru godišnjeg troška za plin u prosječnom kućanstvu, godišnja ušteda će iznositi 85 eura. Vrijednost mjere za subvencioniranje troška plina je 35,3 milijuna eura, a kada je riječ o javnom i neprofitnom sektoru te malom poduzetništvu, režim i model djelovanja je isti kao što je bio i u proljetnom paketu. I kod plina ukupno će povećanje biti deset posto kroz šest mjeseci.
 
Za toplinsku energiju, subvencija za prosječni stan od 60 metara kvadratnih iznosi 62 eura godišnje. Tržišna cijena je 377 eura, a s mjerama Vlade 315 eura godišnje. Vrijednost ove mjere je 2 milijuna eura.
 
Za ugrožene kupce energenata država će izdvojiti 24 milijuna eura
 
Drugi dio paketa je ciljan i odnosi se na najranjivije u hrvatskom društvu. Prije svega, radi se o naknadi za ugrožene kupce energenata, a riječ je o 88.500 osoba u statusu ugroženog kupca energenata koje imaju pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije. Ukupan iznos mjesečne naknade je 70 eura u obliku vaučera.
 
Plenković je podsjetio da je izvorni iznos, prije kriznih vremena, bio 26 eura, a Vlada je kroz mjere to povećala gotovo tri puta. Ukupna vrijednost ove mjere je 24 milijuna eura.
 
Među mjerama je i naknada za ublažavanje porasta troškova energije za pružatelje socijalnih usluga, a radi se o pružateljima usluga pomoći u kući, smještaja u udomiteljskoj obitelji, organiziranog stanovanja i boravka. Ovisno o broju korisnika riječ je o mjeri koja iznosi od 70 do 540 eura mjesečno. U Hrvatskoj ima više od 500 pružatelja ovakvih usluga i dvije i pol tisuće udomiteljskih obitelji. Ukupna vrijednost mjere za pružatelje socijalnih usluga iznosi 2 milijuna eura.
 
Umirovljenicima kroz jednokratnu pomoć 76,5 milijuna eura
 
Među najranjivijim skupinama su i umirovljenici koji će dobiti još jedan krug jednokratnih potpora, deveti po redu, a koji će biti namijenjen onima kojima je mirovina do 840 eura.
 
''Riječ je o podršci države na način da se ublaže troškovi koji se događaju zbog rasta, doduše minimalnog, cijena energenata, ali da oni taj teret puno lakše podnesu. Podršku ovoj mjeri daje Hrvatska stranka umirovljenika kao dio naše koalicije, ali i sve ostale stranke, a danas smo dobili i podršku Matice umirovljenika i Sindikata umirovljenika Hrvatske'', rekao je premijer i najavio da će Matica i Sindikat umirovljenika s ministrom Marinom Piletićem voditi dijalog o predstojećim zakonskim izmjenama kojima će se dodatno unaprijediti njihov položaj.
 
U ovoj mjeri riječ je o 760 tisuća umirovljenika s mirovinom do 840 eura, a ukupna vrijednost mjere je 76,5 milijuna eura.
 
U širem naporu da unaprijedi materijalni položaj umirovljenika, Vlada je u proteklih osam godina osigurala rast prosječne sveukupne mirovine za 73 posto te ona za kolovoz iznosi 620 eura. Istodobno, omogućena je isplata dijela obiteljske mirovine i osiguran njezin dodatan rast. Iako svjesna da se jednokratnim potporama ne rješavaju svi problemi umirovljenika, Vlada ovom mjerom šalje signal podrške i brige za najugroženije u društvu kako bi im se olakšalo snošenje troškova rasta cijena energenata.
 
Bolji materijalni položaj umirovljenika cilj je Vladine mirovinske politike
 
''Cilj naše mirovinske politike je da se u predstojećem razdoblju jača cijeli mirovinski sustav i da se unaprijedi položaj naših umirovljenika i na tom tragu će se pristupiti radu u vezi izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Rast mirovina u mandatu od 30 posto sa ciljem da prosječna sveukupna mirovina dođe na najmanje 750 eura, jasan je programski cilj Vlade'', naveo je Plenković. Namjera je da se pritom promijeni i način usklađivanja mirovina prema rotacijskoj formuli 85 prema 15 prema povoljnijem iznosu rasta plaća i troškova života.
 
Do sada je za umirovljenike bilo osam paketa mjera vrijednih ukupno 537 milijuna eura, dok će novi paket o kojem se danas donosi odluka, iznositi dodatnih 76,5 milijuna eura, koji će biti isplaćeni tijekom jeseni.
 
Sve je to dio naše politike koja želi omogućiti kvalitetniji život našim sugrađanima treće životne dobi, ustvrdio je.
 
Potpore za studente i nezaposlene branitelje
 
Vlada nastavlja i sa potporom studentima u iznosu od 4,5 milijuna eura. Putem Ministarstva znanosti i obrazovanja s ovom subvencijom prema 25 studentskih centara u 25 gradova osigurano je da studentska prehrana ne poskupi za 20 posto. ''To je važna mjera onima koji se obrazuju da Hrvatska u budućnosti bude što kvalitetnija, a mi im na ovaj način pomažemo u troškovnom smislu.''
 
Također, tu je i mjera naknade nezaposlenim hrvatskim braniteljima u iznosu od 1,3 milijuna eura. Riječ je o oko 13 tisuća osoba koje će dobiti jednokratnu novčanu naknadu od 100 eura za ublažavanje rast troškova života.
 
Sedmi paket mjera, vrijedan gotovo 250 milijuna eura, koji se donosi nakon konzultacija sa svim partnerima i pune političke podrške među našim koalicijskim i socijalnim partnerima, a jednako tako i sa županijske, gradske i općinske razine, ima za cilj zadržavanje niske cijene energije i zaštitu najranjivijih skupina u društvu, zaključno je o ovoj temi poručio premijer Plenković.
 
Hrvatska među članicama EU u kojima je gospodarski rast u prvih pola godine među najvišima
 
U svom se obraćanju osvrnuo i na aktualne događaje tijekom prethodnih dana, poput prošlotjednog izvješća Državnog zavoda za statistiku, koje je pokazalo nastavak trenda smanjenja inflacije, koja je tako u kolovozu na godišnjoj razini iznosila 1,8 posto, što je jedna od najnižih stopa inflacije u protekle tri godine, istaknuo je premijer, uz zaključak da je to pokazatelj kako je Vlada, kombinacijom poduzetih mjera, uspjela obuzdati rast inflacije i inflatornih pritisaka, odnosno rast cijena koji bi utjecao na kvalitetu života građana.
 
Dodao je i kako navedeni podatak o stopi inflacije treba gledati u kontekstu rasta bruto domaćeg proizvoda, koji je u drugom kvartalu ove godine iznosio čak 3,3 posto, te se, uz rast od 3,9 posto u prvom kvartalu, Hrvatska nalazi među članicama Europske unije u kojima je gospodarski rast u prvih pola godine među najvišima.
 
Premijer je podsjetio i na prošlotjedno obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu, uz zahvalu potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu na dostojanstvenom događaju koji je obilježen dvodnevnom konferencijom u Daruvaru.
 
Zahvalio se, također, svim udrugama koje ulažu znatne napore kako bi se identificirale preostale nestale osobe i njihovi posmrtni ostaci iz Domovinskog rata.
 
Dosad je identificirano čak 268 osoba, a trgamo za još njih 1792, rekao je Plenković, naglasivši kako je ta aktivnost itekako intenzivna, bez obzira na vrlo zahtjevne okolnosti, s obzirom na protok vremena i druge aspekte ovoga teškoga i bolnoga procesa za obitelji.
 
Osvrnuo se i na Strateški forum na Bledu, na kojem su sudjelovali  dužnosnici iz brojnih zemalja i međunarodnih organizacija, a održan je i bilateralni susret sa slovenskim premijerom Robertom Golobom, koji je jučer boravio u Hrvatskoj na svečanoj utakmici u povodu 60. rođendana najvećeg hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića
 
Drago mi je da smo kao Vlada mogli pomoći u organizaciji ovoga sjajnog događaja, kazao je Plenković, zahvalivši obitelji Dražena Petrovića.
 
Radni posjet Bosni i Hercegovini
 
Govoreći o posjetu Bosni i Hercegovini, prvom radnom posjetu u novom mandatu ove Vlade, premijer je izvijestio da su se susreli s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, te s predstavnicima Parlamentarne skupštine, a boravili su i u Mostaru, gdje su dodijeljeni brojni ugovori Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske za niz projekata značajnih za Hrvate u Bosni i Hercegovini, a posebno za tri strateške institucije, važne za opstojnost i identitet hrvatskog naroda - Hrvatsko narodno kazalište koje se gradi u Mostaru, Sveučilište u Mostaru i Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.
 
Napravljeni su značajni iskoraci u području zdravstva
 
Ministri Erlić i Beroš potpisali su danas ugovore vrijedne 26,5 milijuna eura, za unapređenje hitne medicinske službe, rekao je Plenković, istaknuvši kako je riječ i o ugovorima koji se odnose na hitnu helikoptersku medicinsku službu u četiri baze - Rijeka, Split, Osijek i Zagreb.
Samo u kolovozu ove godine zabilježeno je 200 intervencija, napomenuo je, što dovoljno govori o novoj, dodatnoj kvaliteti u pružanju hitne medicinske usluge, s obzirom na to da su je sada Hrvatska i njezin zdravstveni sustav u stanju pružiti svima kojima su takva pomoć i brzina reakcije potrebni.
 
Plenković je dodao i kako je potpisan ugovor vrijedan skoro 15 milijuna eura za nabavu 80 novih, potpuno opremljenih, cestovnih medicinskih vozila, a sve navedeno predstavlja značaj iskorak u području zdravstva.



Pisane vijesti