Sjednica Vlade: Kreće postupak izrade Strategije upravljanja nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila odluku o pokretanju postupka izrade Strategije upravljanja nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje 2026. - 2035., kojom će se odrediti dugoročni ciljevi i smjernice upravljanja nekretninama i pokretninama u vlasništvu države, a u saborsku proceduru upućen je i konačan prijedlog Zakona o sestrinstvu. Vlada je donijela odluku i o doprinosu Hrvatske za obnovu energetske infrastrukture Ukrajine kroz ovu i iduću godinu, u ukupnom iznosu od četiri milijuna eura. 

Usvojena je odluka o pokretanju postupka izrade Strategije upravljanja nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje 2026. - 2035., kojom će se odrediti dugoročni ciljevi i smjernice upravljanja nekretninama i pokretninama u vlasništvu države, uzimajući u obzir njezine gospodarske i razvojne interese i novu vlasničku politiku u skladu sa Zakonom o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

Strategija će biti usklađena s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, u kojoj je, u okviru strateškog cilja 3. Učinkovito i djelotvorno pravosuđe, javna uprava i upravljanje državnom imovinom, kao jedan od prioriteta hrvatske javne politike definirano poboljšanje upravljanja državnom imovinom.

"Cilj ove Vlade jest daljnje jačanje funkcionalne i fiskalne autonomije lokalne samouprave. Ministarstvo će i dalje nadzirati i koordinirati proces raspolaganja državnom imovinom, bez obzira na to što smo je prepustili u velikoj mjeri lokalnim jedinicama", poručio je.

U kolovozu otvoreno 80 novih gradilišta

U kolovozu je na području zagrebačkog i petrinjskog potresa otvoreno 80 novih gradilišta, izvijestio je ministar Bačić na današnjoj sjednici Vlade, govoreći o tijeku obnove.

Od završenih objekata posebno je izdvojio završetak i useljenje u sedam zamjenskih obiteljskih kuća, te dodao kako je u kolovozu počela gradnja još dvije višestambene zgrade u Sisku, s ukupno 38 stanova, koje su dio posebnog projekta i programa izgradnje 56 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije.

Istaknuo je i završetak rušenja najveće višestambene zgrade u Petrinji, zgrade Hrvatskog narodnog preporoda, sa 145 stanova, najavivši kako idući tjedan počinje gradnja replike ove zgrade prema novim građevinskim standardima, a vrijednost investicije je 20,3 milijuna eura.

Dodao je i da počinje obnova još jednog bloka u samom centru Donjeg grada u Zagrebu, s ukupno 25 posebnih ulaza i 259 posebnih stambenih jedinica.

Ministar se osvrnuo i na početak nove školske godine idućeg ponedjeljka, uz najavu svečanog otvorenja novouređene škole i dvorane na području Petrinje i Popovače, a svečano će u ponedjeljak biti otvorena i cjelovito obnovljene zgrade Državnog arhiva i Državne geodetske uprave u centru Petrinje, kao i potpuno obnovljeni Hrvatski dom.

"Ove investicije iznose 40 milijuna eura, a od početka obnove, u kojoj je, za obnovu od posljedica zagrebačkog potresa utrošeno 1,7 milijarda eura, a 1,2 milijarda eura za petrinjski potres, do danas je ukupno obnovljeno 12.285 zgrada, odnosno lokacija, s ukupno 46.000 stambenih jedinica“, kazao je Bačić.

U Sabor upućen konačan prijedlog Zakona o sestrinstvu

Vlada je u Hrvatski sabor uputila konačan prijedlog Zakona o sestrinstvu u kojem je izbrisana odredba kojom se propisivao stupanj obrazovanja medicinske sestre/tehničara od pet godina.

Prvim prijedlogom propisivalo se da zdravstvenu njegu, kao član tima, provodi medicinska sestra/tehničar, koji su završili strukovno obrazovanje i stekli strukovnu kvalifikaciju medicinska sestra/tehničar opće njege, podsjetio je, ali  s obzirom na to da je temeljem zakonske odredbe razvidno da je temeljno obrazovanje za obavljanje djelatnosti medicinske sestre petogodišnja srednja škola, na taj bi način iz sustava izostao dio sestara sa završenom četverogodišnjom srednjom školom, stoga je taj stavak brisan.

Zakonom o sestrinstvu uređuje se način stjecanja više razine obrazovanja medicinskih sestara, uvrštavaju se do sada izostavljeni stručni diplomski studij i omogućava provedba reformske mjere iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a to je unaprjeđenje učinkovitosti djelatnosti hitne medicine, rekao je Beroš, i dodao da će tako medicinske sestre/tehničari sa završenim specijalističkim usavršavanjem u djelatnosti hitne medicine pružati širi opseg zdravstvene usluge prema hitnim pacijentima, stoga za veliki broj intervencija neće biti potreban liječnik.

Na taj će način usluge hitne medicinske službe postati dostupnije pacijentima, smatra ministar, te će se povećati učinkovitost postojećih timova i kvaliteta hitne medicinske službe.

Četiri milijuna eura za obnovu energetske infrastrukture Ukrajine

Vlada je donijela odluku i o doprinosu Republike Hrvatske za obnovu energetske infrastrukture Ukrajine kroz ovu i iduću godinu, u ukupnom iznosu od četiri milijuna eura. Pri tome će se jedan dio sredstava uputiti kroz Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), dok će se dio uplatiti u zajednički Fond za energetsku obnovu Ukrajine.

Tijekom posljednjih mjeseci značajno su se intenzivirali ruski napadi na energetsku infrastrukturu Ukrajine, pri čemu su brojna energetska postrojenja diljem zemlje oštećena, što dovodi do učestalih prekida u isporuci električne i toplinske energije, kazao je državni tajnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić, istaknuvši kako je Ukrajini za stabilizaciju energetskog sustava potrebna značajna međunarodna pomoć.

"Ukrajina procjenjuje da je izgubljeno oko 70 posto kapaciteta za proizvodnju energije, te je nužno pravodobno osigurati preduvjete za neometanu opskrbu električnom i toplinskom energijom za civilno stanovništvo u nadolazećim mjesecima", dodao je.

Lucić je podsjetio i kako je Vlada u siječnju prošle godine donijela odluku o doprinosu UNICEF-u u iznosu od milijun eura za žurne potrebe obnove energetske infrastrukture Ukrajine nabavom generatora, slijedom koje je Hrvatska donirala Ukrajini 50 generatora snage 100 KW za škole i vrtiće.

Izvor: HINA/Vlada



Pisane vijesti