Ne očekujemo da će poskupljenje energenata utjecati na rast inflacije

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac kazao je kako ne očekuje da će 10-postotno poskupljenje plina i struje rezultirati rastom inflacije. Ministar Šušnjar je potvrdio da se subvencije na plin, kao i do sada, odnose na sve opskrbljivače, neovisno jesu li u obvezi javne usluge ili nude plin u tržišnoj usluzi.

Vlada je danas predstavila sedmi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, za koji je osigurala ukupno nešto manje od 248 milijuna eura, a iako subvencije za struju i plin ostaju, najavljeno je da će njihove cijene ipak rasti, za po ukupno deset posto u idućih šest mjeseci.

Na konferenciji za medije u društvu i ministra gospodarstva Ante Šušnjara te ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, Primorac je rekao da se iz "poticajnog režima" izlazi postupno, što znači da će cijene rasti u "dva koraka".

"Naš cilj je da u srednjoročnom razdoblju u potpunosti izađemo iz tog poticajnog režima, ali zbog tog postupnog izlaska ne očekujemo da će doći do šoka, odnosno da će predstavljati neki udar", rekao je Primorac, dodajući da energenti nisu jedini troškovi s kojima se poslodavci suočavaju.

Naglasio je i da su najveći potrošači električne energije, na koje bi eventualno značajnije povećanje cijena struje moglo imati utjecaja, već neko vrijeme na tržištu i izvan režima subvencija, pa nisu uočene neke "turbulencije".

Primorac je kazao i da su cijene energenata na tržištu praktički trajno povećane, no s druge strane kućanstva i poduzeća ne bilježe smanjenje potrošnje energije, već rast.

"To dugoročno nije dobro. Kada govorimo o poslovnim subjektima, oni moraju percipirati nove okolnosti i prije svega se usmjeravati na ulaganja koja će im omogućiti smanjenje potrošnje energenata, a onda i prema obnovljivim izvorima energije koji će im osigurati jeftinije izvore energenata", rekao je Primorac.

Predstavljanje porezne reforme možda idući tjedan

Najavio je da bi predstavljanje novog kruga porezne reforme "moglo biti već sljedeći tjedan".

Prvotno, prošlog tjedna, ministar financija je to predstavljanje najavio za početak ovog tjedna, to jest za ponedjeljak.

Šušnjar: Ostaju ograničenja na cijene 30 proizvoda

Ministar gospodarstva Šušnjar je potvrdio da se subvencije na plin, kao i do sada, odnose na sve opskrbljivače, neovisno jesu li u obvezi javne usluge ili nude plin u tržišnoj usluzi.

Kada je riječ o najavljenom poskupljenju energenata u "dva koraka", kod struje je prvo poskupljenje, za 6,5 posto, predviđeno u studenom, a drugo od siječnja, što znači da će biti vidljivo na računima za veljaču. Nešto je drugačije za plin, pa je prvo poskupljenje zakazano za listopad, no čekaju se još neki HERA-ini izračuni, s obzirom da postoji više distribucijskih područja, napomenuo je Šušnjar.

Povećanje cijena za toplane će također biti deset posto, naveo je ministar.

U kontekstu jeftinijih energenata koji građani plaćaju, Šušnjar je izvijestio da je država do sada Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) samo za električnu energiju država nadoknadila oko 600 milijuna eura.

Šušnjar je potvrdio da na snazi ostaju ograničenja na cijene 30 proizvoda, što primjerice uključuje cijene litre suncokretovog ulja, kilograma limuna ili pakiranja od deset rola troslojnog toalet papira. 

Naime, mjera vrijedi dok se ne opozove, a Šušnjar je napomenuo da je u tijeku provjera izvršavanja tih mjera, s obzirom da su primijećene određene "devijacije i zaobilaženja".

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti